Marile combinate metalurgice ruse si-au anuntat consumatorii despre o noua crestere a preturilor pentru produsele lor, transmite newsru. Cel mai greu le va fi producatorilor de tevi, unde majorarea va fi de aproape 35%. Contractele pentru trimestrul al doilea prevad deja o crestere a tarifelor la produsele din tabla cu 35%, iar acum scumpirea va fi de 82%. Metalurgistii rusi actioneaza dupa exemplul colegilor lor occidentali: cel mai mare producator de otel din lume, ArcelorMittal, a anuntat ca va mari cu 20% valoarea tonei metrice de otel in Europa.

De situatia legata de preturi s-a aratat interesat Serviciul federal antimonopol. Pretextul pentru declansarea de verificari l-a constitiuit apelul lansat de Gazprom neft, de Fondul pentru dezvoltarea industriei de tevi si de Surgutneftegaz, care s-au plans de cresterea neasteptata a preturilor.

Printre initiatorii majorarii a fost pomenit concernul Severstal si Combinatul metalurgic Magnitogorsk. Majorarea anterioara, din aprilie, de 35-40% a antrenat o cadere a rentabilitatii in domeniu sub 10%. Expertii se tem ca o noua ridicare a tarifelor ar putea determina o serie de intreprinderi sa-si inchida portile.