Pentru prima data in ultimii trei ani, in Rusia ar putea fi construita o uzina a unui concern de cauciucuri. Proiectul pentru regiunea Iaroslavl cu investitii de 200 milioane de dolari este analizat de grupul american Goodyear, scrie publicatia Kommersant.

Dar initiatia concernului contravine intereselor societatii Sibur-Russkie shiny care controleaza uzina concurenta. In calitate de varianta alternativa, Sibur ar putea propune Goodyear infiintarea unei intreprinderi mixte pe baza capacitatilor uzinei de la Iaroslavl, dar este putin probabil ca americanii sa fie interesati de o asemenea solutie de colaborare, scrie Kommersant.

The Goodyear Tire & Rubber Company detine 60 de uzine in 26 de tari ale lumii. Ocupa primul loc in America si locul secund in Europa la productia de cauciucuri. Concernul cuprinde sase subunitati: companiile britanica Dunlop Tyres, americane Kelly-Springfiel Tire Company şi Lee Tire and Rubber, slovena Sava Tires, germana Fulda si poloneza Debicca.

In Rusia activeaza doua uzine care apartin producatorilor occidentali de caucicuri. Primii au fost francezii de la Michelin, care au construit o intreprindere cu capacitatea de 2 milioane de bucati. In 2005, grupul finlandez Nokian Tyres a deschis in regiunea Leningrad cea mai mare productie de cauciucuri din Rusia – patru milioane, cu perspectiva de extindere la 10 milioane.