Investitiile straine directe in Romania s-au ridicat anul trecut la 7,3 miliarde de euro, fata de 9,1 miliarde de euro in 2006, potrivit NewsIn care citeaza date ale biroului european de statistica Eurostat. Principalul investitor in Romania a fost, ca si in 2006, Elvetia, cu 400 milioane de euro.

Urmatoarele in top sunt SUA si Canada, cu cate 100 de milioane de euro. Sume mai mici de 50 milioane de euro au fost investite in Romania de oamenii de afaceri din Rusia, Japonia, China, Hong Kong, India si Brazilia.

Investitorii romani si-au concentrat, anul trecut, capitaluri de pana la 50 milioane de euro in SUA, Canada, Elvetia, Japonia, China, Hong Kong, India, Brazilia si Rusia, dar au renuntat la proiecte cu o valoare totala de 100 milioane de euro in spatiul comunitar.

In 2006, Romania a investit cate 200 de milioane de euro in UE si in afara acesteia, din care 100 de milioane in Rusia. In SUA, Canada, Elvetia, Japonia, China, Hong Kong, India si Brazilia, investitiile provenite din Romania s-au mentinut sub pragul de 50 de milioane euro.

In primele trei luni ale acestui an, investitiile straine directe au urcat la 1,67 miliarde de euro, potrivit datelor banciii centrale.

La nivelul Uniunii Europene, cel mai ridicat nivel al investitiilor straine directe s-a consemnat in Marea Britanie, de 135,7 miliarde de euro, urmata de Franta, cu 119,5 miliarde de euro si Luxemburg, cu 86,8 miliarde de euro.