Intrarea pe piata a unor firme noi si iesirea celor ineficiente reprezinta principalul mod de crestere a productivitatii Romaniei, a declarat joi Paloma Anos Casero, economist in cadrul Bancii Mondiale. Alti factori care determina cresterea productivitatii sunt eficienta firmelor de pe piata si realocarea fortei de munca din firmele cu productivitate scazuta in altele cu productivitate ridicata.

"Prioritatile Romaniei pentru cresterea productivitatii trebuie sa se indrepte catre cresterea inovatiei si eliminarea barierelor dintre intrarile pe piata de noi firme mai productive si iesirile celor vechi, uzate moral", a spus Paloma Anos Casero la prezentarea raportului "Descatusarea prosperitatii - cresterea productivitatii in Europa Rasariteana si fosta Uniune Sovietica".

Reprezentantul institutiei internationale a aratat ca peste 80% din avansul economic al Romaniei din perioada 1999-2005 a fost explicat prin cresterea productivitatii. Forta de munca si stocul de capital au contribuit mai putin la cresterea ecomonica.

Potrivit datelor Bancii Mondiale, pana in 2005, cea mai mare parte a cresterii productivitatii, adica aproximativ 70%, s-a datorat firmelor existente pe piata, in vreme ce realocarea fortei de munca si intrarea firmelor noi si iesirea celor vechi au avut un aport de 25%, respectiv 5%.

Paloma Anos Casero a aratat ca Romania a realizat foarte multe progrese dupa 2004, in multe domenii asemanandu-se cu tarile avansate. Tara noastra trebuie insa sa continue politicile de reforma in sectoare precum pregatirea fortei de munca, imbunatatirea infrastructurii si accesul la finantare.