Productia industriala va creste in primul semestru al acestui an cu 5,8%, aceasta dinamica fiind usor inferioara celei de 6,1% inregistrate in aceeasi perioada din 2007, potrivit unei anchete a Comisiei Nationale de Prognoza (CNP). In acelasi timp, se apreciaza ca societatile comerciale vor inregistra o majorare cu 9,1% a productivitatii muncii, de la 10,8% in primele sase luni ale anului trecut.

In cel de-al doilea trimestru, agentii economici intervievati in cadrul anchetei de conjunctura a CNP se asteapta la o crestere cu 5,4% a productiei industriale, iar productivitatea muncii se estimeaza ca va avansa cu 9,4%, ca urmare a evolutiei favorabile estimate pentru productia industriala, care va fi sustinuta si de o diminuare a numarului de salariati.

Astfel, la nivel de semestru se preconizeaza o scadere cu 3,2% a numarului salariatilor, in timp ce pentru trimestrul al doilea se estimeaza ca numarul mediu de salariati va ajunge la aproximativ 1,54 milioane de persoane, ceea ce reprezinta o scadere cu 3,4% raportat la perioada similara a anului 2007. Ramurile in care se prevad reduceri importante de personal sunt extractia si prepararea minereurilor metalifere (20%), aparatura si instrumente medicale (16,5%), pielarie si incaltaminte (14,7%), articole de imbracaminte (13,4%) si produse din tutun (13,1%).

Anchetele de conjunctura prevad pentru al doilea trimestru al anului curent o crestere a ritmului mediu lunar al preturilor de productie cu circa 0,6%, ritm superior celui inregistrat in trimestrul doi al anului trecut (0,53%), dar inferior celui din trimestrul anterior al anului trecut (1,81%). Astfel, se poate estima o crestere a preturilor de productie la nivelul lunii iunie fata de decembrie 2007 de circa 7,3%, iar ca medie semestriala, o crestere de circa 14,9%.

In ceea ce priveste tendinta cifrei de afaceri, pentru trimestrul II al anului curent s-a estimat o amplificare a acesteia cu 10,4%, comparativ cu perioada similara, majorare ce urmeaza dupa nivelul mai redus de crestere inregistrat in primul trimestru. In perioada aprilie – iunie, se prevede o revigorare a industriilor pentru care volumul cifrei de afaceri a inregistrat valori negative in prima perioada a anului, si anume, dinamici pozitive in cazul mijloacelor de transport neincluse la cele rutiere (20,6%), constructii metalice si produse din metal (14,4%), prelucrarea lemnului si a produselor din lemn (5,4%), alimentara si bauturi (4,2%), articole de imbracaminte (4,1%), sau o reducere a trendului descendent in cazul ramurii pielarie si incaltaminte (-9,1%). In primul semestru al anului curent fata de perioada ianuarie – iunie 2007, se anticipeaza o crestere de circa 5,6% a volumului cifrei de afaceri in industrie.

Datele obtinute de CNP din sondajele de conjunctura pentru sectorul industrial, indica pentru al doilea trimestru al acestui an o crestere cu circa 1,4% a volumului creditelor acordate agentilor economici din industrie comparativ cu primul trimestru.

Pentru creditele restante se preconizeaza ca acestea vor inregistra o crestere de 0,6% fata de trimestrul anterior. Aceasta evolutie se asteapta sa conduca la o mentinere a ponderii creditelor restante in volumul creditelor totale, atat comparativ cu nivelul acestora in perioada ianuarie - martie 2008, cat si cu perioada similara a anului trecut.