Comisia Europeana a lansat luni o investigatie oficiala impotriva companiei farmaceutice franceze Sanofi-Aventis din Franta, pentru o posibila obstructionare a unei inspectii a autoritatii europene antitrust, potrivit Reuters. Un purtator de cuvant al companiei franceze a declarat ca disputa are la baza un singur document, care, pana la urma, a fost inmanat inspectorilor.

"Procedurile vizeaza refuzul reprezentantilor companiei Sanofi-Aventis de a permite inspectorilor sa cerceteze si sa copieze documente pana cand autoritatile franceze vor aduce un mandat national de perchezitie", arata un comunicat al Comisiei Europene.

Inspectia la care face referire investigatia s-a desfasurat in luna ianuarie 2008. La acel moment, Comisia Europeana a efectuat inspectii la sediile mai multor producatori farmaceutici importanti, pentru a stabili daca au incheiat acorduri ilegale, ori s-au folosit in mod abuziv de patente pentru a limita concurenta, in detrimentul consumatorilor.

Comisarul european pentru competitie, Neelie Kroes, a aratat la vremea respectiva ca autoritatea de reglementare a Uniunii Europene banuia ca producatorii de farmaceutice au conspirat sa intarzie aparitia unor medicamente alternative marcilor cunoscute pe piata.

Inspectiile pot conduce la aplicarea unor amenzi mari impotriva companiilor, daca se constata ca au format carteluri.

Printre companiile farmaceutice vizate de ancheta se numara Pfizer, GlaxoSmithKline, Astra Zeneca, Johnson & Johnson, Merck, precum si Sanofi-Aventis.