Grupul german Petro Carbo Chem (PCC), cel mai important actionar minoritar in cadrul Oltchim, va actiona in instanta statul roman daca majorarea de capital de la Oltchim se va decide inainte de primirea unui raspuns din partea Comisiei Europene in aceasta privinta, a declarat joi, Waldemar Preussner, presedintele grupului PCC.

Pe 24 iulie, Adunarea Generala a Actionarilor din cadrul Oltchim se va pronunta asupra majorarii de capital prin conversia datoriilor companiei in actiuni, masura care ar diminua de 10 ori valoarea participatiei detinute acum de PCC. Autoritatile de la Bruxelles analizeaza daca in acest caz este sau nu vorba de un ajutor de stat.

Presedintele grupului german Petro Carbo Chem (PCC), a mentionat ca nu are nici un raspuns din partea Comisiei Europene, dar s-a aratat nemultumit si fata de rezultatele raportului companiei de audit PriceWaterHouseCoopers.

'Analiza Comisiei Europene este in desfasurare si nu avem nici un raspuns daca este sau nu vorba despre un ajutor de stat legal sau nu. PWC a facut o analiza in privinta valorii datoriilor Oltchim, iar raportul a fost unul general, unele intrebari nefiind clarificate. Daca majorarea de capital se va face inaintea deciziei Comisiei Europene vom actiona in instanta statul roman', a spus acesta.

PCC vrea sa preia combinatul chimic cu tot cu datorii. Nu este interesata de privatizarea CFR Marfa

Pe 24 iulie, Adunarea Generala a Actionarilor din cadrul Oltchim se va exprima asupra propunerii de majorare a capitalului social al companiei prin conversia in actiuni a creantelor detinute de AVAS, in valoare de 508,48 milioane lei.

'In prezent detinem circa 13% din Oltchim, si intentionam sa detinem peste 50%. In cazul acestei majorari valoarea actiunilor detinute de noi se va reduce insa de circa 10 ori', a precizat Waldemar Preussner.

Oficialii PCC s-au exprimat inca o data interesul asupra privatizarii combinatului, cea mai buna solutie din punct de vedere legal fiind, potrivit presedintelui grupului PCC, achizitionarea cu tot cu datorii a companiei.

'Cred ca cea mai buna solutie din punct de vedere legal este achizitionarea cu tot cu datorii a companiei. Nu putem sa spunem insa cat suntem dispusi sa oferim, pentru ca piata este volatila si trebuie facuta o analiza foarte serioasa', a mai spus Preussner.

Conducerea grupului german a infirmat joi interesul pentru preluarea CFR Marfa.

'Transportul este o problema foarte importanta pentru o intreprindere chimica, daca vrea sa fie competitiva. Nu suntem interesati insa de CFR Marfa. Ne intereseaza transportul extern al marfurilor din cadrul Oltchim si cautam doar o companie care sa se ocupe de transporturi si care sa aiba si licenta. Este ca in telecom, vom plati doar pentru folosirea retelei', a spus Preussner.