Print
YM
E-mail
Mai mare|Mai mic

Romania a inregistrat a treia crestere a costurilor orare cu forta de munca din UE in primul trimestru

de Dragos Comache     HotNews.ro
Vineri, 13 iunie 2008, 14:26 Economie | Companii

Costurile totale pentru o ora de munca au crescut in Romania, in medie, cu 19,6% in primul trimestru din 2008, fata de 25,2% in ultimul trimestru al anului trecut, aceasta fiind a treia evolutie din UE, potrivit NewsIn care citeaza Eurostat. Cele mai mari cresteri ale costurilor orare cu forta de munca din UE au fost inregistrate in Letonia, de 33,3% si Lituania, de 26,2%.

Statistica pe ramuri de activitate nu releva discrepante mari intre sectoarele economice. Astfel, in industrie, costurile orare cu salariile, precum si cu celelalte cheltuieli non-salariale s-au majorat cu 19% pe an, in constructii, cresterea anuala a fost de 19,8%, o marire similara fiind marcata si in sectorul serviciilor.

Intre statele membre ale Uniunii Europene, cele mai mari cresteri au fost inregistrate in Letonia, de 33,3% si Lituania, de 26,2%. Dupa Romania s-a situat Bulgaria, cu majorari ale cheltuielile efectuate de angajatori pentru plata orara a salariatilor de 19,4% pe an.

La nivelul intregii Uniuni Europene, Eurostat a estimat in perioada ianuarie-martie o majorare, in termeni nominali, cu 4,3% a costului cu forta de munca, in timp ce in zona euro, cresterea a fost de 3,3%. Procentele au fost sensibil mai mari decat in perioada octombrie-decembrie a anului trecut, cand s-au inregistrat cheltuieli suplimentare pentru plata muncii de 3,6%, respectiv 2,9%.

Pe ramuri de activitate, in zona euro costurile cu ora de munca s-au marit cu 3,7% in industrie, 4,0% in constructii si 3,0% in servicii, pe cand in UE27, costurile respective au fost de 4,7%, 5,0% si 4,0%. Dintre statele membre pentru care au fost date publicate, cea mai mica evolutie anuala a costurilor pe ora de munca s-a remarcat in Germania, de 1,6%.
Material sustinut de Julius Meinl

Doar furând meserie, merge. N-ai cum - Loredana Groza, interviu în turneul ADOR

Un interviu luat în miez de noapte, în mașina care ne aducea la București, prin viscol și ceață. O întoarcere în timpul albumului Atitudine. Este momentul reinventării, momentul în care Loredana Groza a realizat că altfel nu se poate. Că totul depinde de ea. compoziția, cântarea, re-creerea. Partea a doua a reportajului de turneu Ador. Prima parte, "Lori din Onești, Ador la Ploiești", poate fi văzută AICI.

401 vizualizari
ESRI

Top 5 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.
hosted by
powered by
developed by
mobile version
Duminică