Scriam despre faptul ca legea care permitea detinerea de actiuni la SIF-uri sa creasca de la 1% la 5% a fost respinsa si ca detinerea de maximum 1% protejeaza doar eternitatea conducerilor celor 5 SIF-uri, in dauna dezvoltarii SIF-urilor, a BVB-ului si a firmelor unde SIF-urile detin actiuni.

SIF-urile au aparut odata cu ideea privatizarii a 30% din actiunile intreprinderilor de stat ce au fost transformate in societati comerciale dupa 1989. Cele 30% au fost acordate gratuit cetatenilor Romaniei sub forma de cupoane. Multi le-au folosit in a obtine actiuni direct la firme, altii au lasat SIF-urile sa le foloseasca in numele lor. Multi au ramas actionari la SIF-uri, altii (inclusiv subsemnatul) si-au vandut actiunile.

Romania privatizeaza - din ce a mai ramas de privatizat - tot mai des prin BVB, iar alte firme importante, cum ar fi Fondul Proprietatea, vor fi si ele pe Bursa. Piata de capital romaneasca este in continua crestere. In plus, fondurile de pensii autohtone au nevoie de cat mai multe oportunitiati de investitii.

Realitatea celor 5 SIF-uri de azi este ca toate se tranzactioneaza cu discount de pana la 30%. Asta inseamna ca actionarii ar iesi cu pana la 30% mai castigati daca toate SIF-urile s-ar vinde azi bucata cu bucata, activ cu activ. SIF-urile au pierdut si numeroase alte oportunitati de afaceri, de exemplu prin neimplicarea in fondurile private de pensii.

Unul dintre motivele declarate pentru care SIF-urile au reusit sa-si mentina protectionsimul este acela ca actionarii mici, detinatorii de cupoane, ar fi dezavantajati caci SIF-urile ar fi tinta achizitiilor unor fonduri straine.

Eu zic din contra, actionarii ar fi fost avantajati. Pe de o parte pentru ca daca actionarii decid - si nu managementul - atunci este putin probabil ca SIF-urile sa fie tranzactionate cu discount. Pe de alta parte, ar fi logica si o fuziune a celor 5 SIF-uri, ceea ce ar face o eventuala achizitie din partea unui fond strain mult mai grea. Astfel, SIF-urile (impreuna) ar putea deveni actionar majoritar in anumite firme (de ex. Biofarm) cu o strategie a respectivelor firme cat mai clara si mai sigura, ceea ce ar duce la cresterea valorii respectivelor firme. Pe de alta parte, si cheltuielile de functionare ar fi reduse la aproape 1/5 din cele actuale.

Va reusi actualul guvern sau cel de anul viitor sa ia taurul de coarne si sa elimine protectionismul de care beneficiaza conducerile SIF-urilor, spre avantajul actionarilor si a economiei romanesti?

Comenteaza pe Jeopardy.