IKEA a decis sa retraga de pe piata lampa cu clema tip FEMTON, dupa ce Consiliul National Suedez pentru Siguranta in Domeniul Electricitatii - SNESB a stabilit ca modul in care aceasta este construita prezinta risc de supraincalzire.

Lampa cu aplica FEMTON este produsa in China si a fost vanduta, incepand din 2004, in Europa, Asia si Australia. O alta versiune a lampii cu aplica FEMTON se vinde in America de Nord, dar aceasta versiune nu va fi retrasa de pe piata.

Lampa FEMTON este prevazuta cu un trunchi flexibil care permite orientarea luminii in directia dorita. Testele efectuate de catre SNESB au demonstrat ca rigiditatea trunchiului flexibil poate varia usor de la o lampa la alta, ceea ce inseamna ca unele dintre lampile FEMTON se pot fixa cu becul prea aproape de suprafate care se pot supraincalzi.

"Existenta unui risc minim in aceasta situatie este inacceptabila pentru noi, de aceea am hotarat retragerea lor de pe piata si am luat masuri pentru a remedia aceasta problema in cadrul productiilor viitoare", precizeaza IKEA Romania, intr-un comunicat de presa.

Desi aceasta lampa se comercializeaza din 2004, IKEA nu a primit nici o sesizare din partea clientilor cu privire la producerea unor incidente cauzate de supraincalzirea corpului de iluminat FEMTON.

Persoanele care au cumparat o astfel de lampa vor fi despagubiti integral, precizeaza IKEA.