Ministrul economiei si finantelor, Varujan Vosganian, afirma ca Petrom plateste o redeventa de doua ori mai mica decat cea care se plateste in Uniunea Europeana si reia criticile la adresa contractului de privatizare a Petrom. El precizeaza ca, din discutiile cu Petrom, compania nu intentioneaza sa accepte vreo modificare, iar o decizie unilaterala ar atrage critici internationale asupra Romaniei.

"Contractul cu Petrom este destul de bizar dupa parerea mea, pentru ca atunci cand faci o astfel de intelegere trebuie sa te gandesti la viitorul economiei. Faptul ca s-au incredintat toate resursele tarii unei singure companii este un gest prea putin responsabil. Dar daca am intoarce acum spatele acestei intelegeri, am fi foarte aspru judecati in plan international. Din ce am discutat cu Petrom, nu au nicio intentie sa revizuiasca contractul", a spus ministrul joi, in cadrul unei conferinte de presa.

Redeventa platita de Petrom este in medie de 6%, in timp ce la nivel european aceasta reprezinta 12%.

Potrivit informatiilor furnizate de Ministerul Economiei, Petrom a platit in 2007 statului redevente pentru titei in valoare de 283 de milioane de lei si pentru gaz in valoare de 242 milioane de lei.

Vosganian reia criticile la adresa companiei, dupa ce, in urma cu o luna, el s-a aratat nemultumit de politica de preturi a companiei. Petrom ar putea reduce preturile carburantilor cu 5-10% fara a avea pierderi ci, eventual, fara a mai avea profituri record, a spus ministrul la acea vreme, calificand drept "sfidatoare" preturile practicate de Petrom.