Parlamentul de la Chisinau va discuta un proiect de lege care permite privatizarea catorva intreprinderi de stat importante, aflate in proprietatea statului. Printre aceste companii se numara Air Moldova si trei centrale de termoficare de care s-a aratat interesata compania rusa Gazprom, anunta NewsIn, citind portalul de stiri Interlic.

Parlamentul Republicii Moldova va examina la 4 iulie un proiect de modificare a Legii privind administrarea si deetatizarea proprietatii publice din 4 mai 2007, lege care stabilea o lista a intreprinderilor ce nu pot fi supuse privatizarii.

Prin modificarile mentionate se prevede excluderea din aceasta lista a trei CET-uri din Moldova (doua din Chisinau si unul din Balti), a companiei aeriene Air Moldova, precum si a complexului hotelier "Codru", informeaza portalul Interlic.

Autorii proiectului de lege, citati de Interlic, motiveaza scoaterea la vanzare a CET-urilor prin faptul ca, in prezent, Moldova nu dispune de suficiente capacitati de generare a energiei electrice pe partea dreapta a Nistrului, fapt ce duce la dependenta directa a tarii de sursele energetice externe, in special de energia electrica importata din Ucraina.

Anterior, reprezentantul concernului Gazprom, Anatoli Podmisalski, declarase ca Gazprom intentioneaza sa obtina pachetele de control ale celor trei CET din Moldova.

In ceea ce priveste privatizarea companiei aeriene Air Moldova, autorii proiectului de lege mentioneaza ca in majoritatea tarilor europene companiile care activeaza in segmentul transportului aerian sunt private si, in conditiile concurentei dure, sunt nevoite fie sa renoveze permanent parcul de aeronave, fie sa se reprofileze in companii de tip low-cost.