Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS) a revocat ofertele de vanzare a pachetelor de actiuni detinute la institutele INAR Brasov, ITEC Brazi si ISCIR CERT Bucuresti, pentru a evita emiterea unui ordin de suspendare de catre Comisia Europeana, se arata intr-un comunicat al institutiei. De asemenea, AVAS a revocat oferta de vanzare a Cupru Min Abrud, dupa ce CE a concluzionat ca privatizarea planificata pentru aceasta companie nu respecta regulile privind ajutorul de stat.

Referitor la procedura de privatizare a societatilor comerciale din domeniul cercetarii-dezvoltarii, in cadrul mecanismului informal de preconsultare a expertilor DG Competition din cadrul Comisiei Europene cu autoritatile romane, reprezentantii acestei institutii au solicitat autoritatilor sa suspende imediat procedurile de vanzare a celor trei societati si sa schimbe abordarea privatizarii.

"Ca urmare, pentru a evita declansarea procedurii de investigare asupra procedurii de privatizare aplicata de AVAS in baza H.G. nr. 2193/2004 si emiterea unui ordin de suspendare de catre Comisia Europeana, Autoritatea a decis incetarea oricarui proces de privatizare pentru societatile comerciale din domeniul cercetarii-dezvoltarii privatizabile in baza H.G. nr. 2.193/2004, respectiv revocarea ofertelor de vanzare", se mai arata in comunicatul AVAS.

Reprezentantii AVAS mai arata ca, in conformitate cu prevederile legale, se vor restitui integral tuturor potentialilor ofertanti sumele platite de acestia, reprezentand contravaloarea dosarului de prezentare, a taxei de acces in societatea comerciala sau a taxei de participare la licitatie, precum si contravaloarea garantiei de participare, in termen de cinci zile lucratoare de la data revocarii ofertei.

In ceea ce priveste oferta de vanzare a celor 2.418.480 actiuni reprezentand 100% din capitalul social al Cupru Min Abrud, in baza documentatiei de privatizare a societatii, astfel cum a fost aprobata, Comisia Europeana a concluzionat ca privatizarea planificata pentru aceasta societate nu respecta regulile privind ajutorul de stat. Conditiile specifice care, conform CE pot reduce pretul de vanzare, sunt mentinerea obiectului de activitate pe o perioada de minimum zece ani, mentinerea contractului de cooperare incheiat pe o perioada de zece ani, cu posibilitati de prelungire pe perioade succesive de cate maximum cinci ani, dar nu mai mult de 20 ani de la data finalizarii si investitiile obligatorii.

"Pentru evitarea elementelor de ajutor de stat, institutia publica trebuie sa vanda actiunile pe care statul le detine la o companie in cadrul unei licitatii neconditionate, deschise si transparente celui care prezinta oferta cea mai mare. Nu trebuie atasate procesului de privatizare conditii care pot reduce pretul si care nu sunt acceptabile unui operator economic", potrivit comunicatului remis de AVAS.

Conform reprezentantilor institutiei, Comisia Europeana nu a avut comentarii asupra metodei de privatizare aleasa de AVAS, respectiv licitatia cu strigare, ci doar asupra conditiilor atasate acesteia.

Ca urmare, Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului a hotarat revocarea ofertei de vanzare in vederea modificarii si reactualizarii Dosarului de prezentare a Cupru Min Abrud, in conformitate cu cerintele Comisiei Europene.

Procesul de privatizare al societatilor se afla in programul de pre-consultare cu reprezentantii Comisiei Europene. "In cazul in care in urma mecanismului de pre-consultare rezulta ca procesul de privatizare implica masuri de ajutor de stat, AVAS isi rezerva dreptul de a modifica sau de a revoca prezenta oferta oricand pe perioada valabilitatii ei", arata AVAS la momentul scoaterii la privatizare a societatilor.