In acest an, omul de afaceri Dinu Patriciu intra pentru prima data in topul Forbes al celor mai bogati 16 oameni din Europa de Est. El se claseaza pe locul 10, cu o avere estimata la 2,5 miliarde de dolari, aflandu-se astfel inaintea fostului tenismen Ion Tiriac clasat pe locul 14, cu o avere de 1,2 miliarde de dolari.

Patriciu a fost inclus in clasamentul revistei in urma vanzarii de anul trecut a participatiei majoritare la grupul Rompetrol catre compania KazMunaiGas din Kazahstan, mai scrie Forbes.

In acest an, cei mai multi miliardari aflati in clasamentul revistei sunt din Ucraina (7), iar sase provin din Polonia.

Primul in clasament este, pentru al treilea an consecutiv, cehul Petr Kellner, care are o avere estimata la 9,3 miliarde de dolari. El are afaceri in domeniul bancar si al asigurarilor. Compania sa, Ceska Pojistovna, cel mai mare asigurator din Cehia, a format, anul trecut, o companie mixta cu italienii de la Generali, rezultand Generali PPF Holding.

Pe locul al doilea este ucraineanul Rinat Akhmetov, cu o avere de 7,3 miliarde de dolari. Cea mai mare avere a sa este Metinvest, cea mai importanta companie metalurgica din Ucraina.

Atat Akhmetov, cat si fostul sau partener, miliardarul Victor Pinchuk, aflat pe locul al treilea, cu o avere de cinci miliarde de dolari, incearca sa-si listeze companiile la Londra, mai scrie Forbes.

Cinci din cei sase miliardari din Polonia inclusi in topul celor mai bogati oameni din Europa de Est au companiile listate la Bursa din Varsovia.