Starbucks planuieste sa inchida 600 de cafenele din Statele Unite si sa disponibilizeze 12.000 de angajati, in incercarea de a face fata declinului economic si a intensificarii concurentei, transmite Reuters. Acest anunt a facut ca actiunile companiei sa creasca cu aproape 5%.

Compania, care se asteapta la diminuare a profitului din 2000 si pana in prezent, se confrunta cu probleme ca urmare a incetinirii economiei din Statele Unite si a scaderii puterii de cumparare pe aceasta piata, dar si cu concurenta unor companii precum McDonald's, care au inceput sa atace principalul segment al afacerii distribuitorului de cafea.

Starbucks are in vedere inchiderea acestor cafenele pana la finele anului viitor, ceea ce va face ca numarul angajatilo de pe piata americana sa se reduca cu 8%.

Compania estimeaza ca nivelul total al costurilor asociate cu inchiderea magazinelor va fi de 328-348 milioane de dolari.

Potrivit directorului general al companiei, Peter Bocian, aceasta operatiune va imbunatati profitabilitatea Starbucks pe piata americana si o va ajuta sa isi atinga obiectivele financiare, care se refera la cresterea veniturilor in perioada 2009-2011.

In luna ianuarie, Starbucks l-a readus in cadrul companiei pe fondatorul si fostul sau director general, Howard Schultz, pentru a ajuta lantul de cafenele sa isi redreseze situatia financiara. La scurt timp, Howard Schultz a decis ca 100 de cafenele sa fie inchise, numar care a crescut cu inca 500 dupa anuntul de marti.

De asemenea, Schultz a renuntat la planurile pentru deschiderea de noi localuri si a modificat proiectele de extindere pe pietele internationale.

Starbucks este prezent pe piata romaneasca din aprilie 2007, unde opereaza patru cafenele - trei in Bucuresti si una in Cluj-Napoca.