Consiliul Concurentei a amendat-o pe Luchi Georgescu cu peste 507.000 lei pentru ca nu a anuntat la timp autoritatea privind preluarea controlului asupra companiei Vincon Vranvea, a anuntat joi institutia. Operatiunea reprezinta o concentrare economica si trebuia notificata Consiliului Concurentei in termen de 30 de zile de la data semnarii actului juridic pentru a se analiza in ce masura este afectat mediul concurential. Notificarea a venit cu intarziere, dar autoritatea considera ca preluarea controlului Vincon nu afecteaza concurenta.

"Notificarea a fost realizata cu intarziere, fapt ce reprezinta contraventie si a fost sanctionata conform prevederilor legale", se arata in comunicatul Concurentei.

Analiza autoritatii a stabilit insa ca preluarea nu pune probleme concurentiale, concentrarea economica implicand o integrare pe verticala.

"Analiza Consiliului Concurentei a stabilit ca preluarea controlului S.C. Vincon Vrancea S.A de catre doamna Luchi Georgescu nu are ca efect crearea sau consolidarea unei pozitii dominante pe pietele relevante sau pe o parte a acestora, fiind compatibila cu un mediu concurential normal. Concentrarea economica analizata implica o integrare pe verticala, deoarece doamna Luchi Georgescu detinea, la momentul preluarii controlului S.C. Vincon Vrancea S.A. (producator), si controlul asupra S.C. Vincon Distribution S.R.L. (distribuitor)", mai arata comunicatul.

Potrivit legii, operatiunile de concentrare economica care depasesc anumite praguri valorice trebuie supuse controlului si notificate Consiliului Concurentei. Pragurile prevazute de lege sunt indeplinite daca cifra de afaceri cumulata a agentilor economici implicati intr-o operatiune de concentrare economica depaseste echivalentul in lei a 10 milioane euro, in exercitiul financiar anterior, si exista cel putin doi agenti economici implicati in operatiune care sa realizeze pe teritoriul Romaniei, fiecare in parte, o cifra de afaceri mai mare decat echivalentul in lei a patru milioane euro, in exercitiul financiar anterior.