Print
YM
E-mail
Mai mare|Mai mic

Cifra de afaceri din industrie a urcat cu 5,2% in primele cinci luni

de Dragos Comache     HotNews.ro
Vineri, 4 iulie 2008, 12:01 Economie | Companii

Volumul cifrei de afaceri in industrie a crescut cu 5,2% in primele cinci luni ale acestui an, comparativ cu perioada similara a anului trecut, crestere sustinuta de avansul industriei energiei electrice si termice, gaze si apa si a industriei prelucratoare, se arata intr-un comunicat al Institutului National de Statistica (INS).

Astfel, in perioara ianuarie-mai, cifra de afaceri din industria energiei electrice si termice, gaze si apa s-a majorat cu 28,3%, iar cea din industria prelucratoare cu 2,7%, in vreme ce afacerile din industria extractiva s-au redus cu 5,1%.

Pe marile grupe industriale, cresteri ale cifrei de afaceri s-au inregistrat in industria bunurilor de capital (+14,7%), industria energetica (+16,1%) si industria bunurilor intermediare (+4,3%). In aceeasi perioada, industria bunurilor de uz curent a inregistrat o scadere cu 5,6%.

Fata de luna anterioara, cifra de afaceri din industrie a urcat in mai cu 2,2%, fiind sustinuta de cresterile din industria extractiva (+13,9%) si industria prelucratoare (+3,5%), in vreme ce industria  energiei electrice si termice, gaze si apa a scazut cu 10,5%.

Potrivit datelor INS, pe marile grupe industriale cresteri ale cifrei de afaceri s-au inregistrat in industria bunurilor de folosinta indelungata (+4,4%), industria bunurilor de uz curent (+4,2%), industria bunurilor de capital (+3,4%) si industria bunurilor  intermediare (+3,2%). Industria energetica a scazut in aceeasi perioada cu 4,3%.

Comparativ cu luna mai a anului 2007, cifra de afaceri din industrie a crescut pe ansamblu cu 7,3%, datorita avansului din industria energiei electrice si termice, gaze si apa (+29,6%) si industria prelucratoare (+5,6%). In perioada mentionata, industria extractiva a scazut cu 3,5%.

Cele mai mari cresteri ale cifrei de afaceri, pe marile grupe industriale, s-au inregistrat in industria energetica (+13,1%), industria bunurilor de capital (+12,4%) si industria bunurilor de folosinta indelungata (+10,0%), in timp ce industria bunurilor de uz curent a scazut cu 1,3%.

Comenzile noi din industrie au crescut cu 13,3% in primele cinci luni

In ceea ce priveste comenzile noi din industrie, acestea au urcat cu 13,3% in primele cinci luni, fata de perioada similara din 2007, cele mai mari cresteri inregistrandu-se in industria bunurilor de folosinta indelungata (+25,7%) si industria bunurilor intermediare (+20,0%).

Comparativ cu luna aprilie, comenzile noi din industrie s-au majorat cu 0,9%, datorita cresterilor din industria bunurilor de folosinta indelungata (+8,6%), industria bunurilor de uz curent (+7,8%) si industria bunurilor de capital (+1,7%). Totodata, industria bunurilor intermediare a scazut cu 2,8%.

Fata de aceeasi luna din 2007, in mai comenzile din industrie au inregistrat o crestere pe ansamblu cu 20,2%, sustinuta de toate marile grupe industriale. Astfel, comenzile din industria bunurilor intermediare au crescut cu 21,6%, cele din industria bunurilor de uz curent au urcat cu 18,1%, in timp ce comenzile din industria bunurilor de folosinta indelungata si industria bunurilor de capital s-au majorat cu 15,1%, respectiv 12,9%.

Material sustinut de Banca Transilvania

Intreb BT: Credite pentru companii, sustinute cu garantii si fonduri ale grupului Bancii Europene de Investitii. Doi specialisti raspund intrebarilor antreprenorilor joi, de la ora 11:00

Care sunt conditiile de finantare pentru creditele sustinute cu garantii ale grupului Bancii Europene de Investitii? Care sunt programele de finantare, cu surse si garantii ale grupului Bancii Europene de Investitii, pe care le deruleaza in prezent Banca Transilvania? Care sunt avantajele si dezavantajele unor astfel de credite? Doi specialisti din cadrul BT Adrian Popa, analist business, si Nicolae Barbu, coordonator Birou Gestiune Programe Externe de Finantare raspund intrebarilor antreprenorilor pe tema creditelor sustinute cu garantii ale grupului Bancii Europene de Investitii, joi, 22 februarie 2018, incepand cu ora 11:00.

156 vizualizari
ESRI

Top 5 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.
hosted by
powered by
developed by
mobile version