Coca-Cola va plati 137,5 milioane de dolari pentru stingerea unui proces, in care actionarii au acuzat cea mai mare companie producatoare de bauturi racoritoare ca a umflat artificial vanzarile pentru a creste pretul actiunilor, potrivit Reuters. Potrivit documentelor din dosar, in 1999, Coca-Cola a fortat mai multe companii care imbuteliaza bauturi racoritoare sa cumpere concentrat folosit la fabricarea unor astfel de bauturi, pentru a da impresia ca vanzarile cresc.

Investitorii institutionali, condusi de Carpenters Health & Welface Fund of Philadelphia & Vicinity, sustin ca aceasta practica a creat o imagine falsa investitorilor asupra situatiei financiare a companiei.

Fara a accepta faptul ca a savarsit o neregula, Coca-Cola a fost de acord sa incheie o intelegere cu actionarii in data de 26 iunie, aceasta fiind prezentata instantei pe 3 iulie. Compania a negat anterior orice implicare in aceast scandal, insa a fost de acord sa puna capat acestui litigiu pentru a nu intra intr-un proces de durata cu final incert.

Intelegerea se aplica oricarei persoane care a achizitionat actiuni Coca-Cola in perioada 21 octombrie 1999 - 6 martie 2000. Prin aceasta intelegere, producatorul de bauturi racoritoare nu a recunoscut savarsirea unei nereguli si nici nu va plati vreo amenda.

In anul 2005, compania americana a pus capat unui proces similar, fiind acuzata ca intre 1997 si 1999 a vandut in exces concentrat pentru bauturi racoritoare unor imbuteliatori din Japonia.