Perceptia investitorilor asupra economiilor emergente din estul Europei este mult mai buna decat ar arata realitatea, releva o analiza a The Economist. In conditiile unei inflatii in crestere si a supraincalzirii economice, investitorii din aceste zone risca sa isi reduca marjele de profit, mai arata publicatia citata.

Inflatia in Rusia este de 15%, in Bulgaria la fel, iar in Letornia - de 18%, in timp ce in Ucraina a ajuns la 30%. Chiar si in tarile in care preturile nu cresc intr-un ritm accelerat, cresterea salariilor este foarte rapida: 9,5% in Slovacia, mai mult de 10% in Cehia si 10,5% in Polonia. In statele baltice, cresterea salariala este de 20-30%, potrivit firmei de analiza si consultanta Capital Economics.

Aceasta situatie are doua consecinte pentru investitori. Prima dintre ele ar fi ca imaginea acestor piete emeregente ca "model din punct de vedere economic", construita cu multa grija timp de un deceniu, este una gresita. Aceste tari si-au imbunatatit performantele economice, cu cresterea PIB-ului si reducerea dependentei de capitalul strain, dar acum se afla in situatia de a face fata problemelor care apar dintr-o crestere indelungata si constata.

Nu este foarte usor sa faci fata nici supraincalzirii economice. Muncitorii isi gasesc slujbe si primesc mariri de salariu, in timp ce guvernele sunt reticente in a stavili o astfel de situatie. Ele gasesc ca solutie de stopare a inflatiei controlul preturilor, creind noi distorsiuni.

Cu tarile est-europene poate aparea o problema mai speciala, intrucat au mai putin de 20 de ani de functionare ca economii de piata, comenteaza The Economist, adaugand ca de aceea le va fi si mai greu sa faca fata situatiei. Investitori sunt expusi pericolului generat de faptul ca guvernele acestor tari nu vor controla inflatia, ceea ce va duce, in cele din urma, la o criza monetara. Si chiar daca aceasta nu va exista, cotatiile bursiere scad in mod obisnuit atunci cand inflatia este ridicata. Ca alternativa, guvernele vor incerca sa reduca inflatia prea mult si atunci se va ajunge la recesiune si la o scadere a profiturilor.

Cea de-a doua consecinta este pentru investitori in tarile dezvoltate. In conditiile in care ei si-au mutat productia in Asia si pe pietele emergente ale Europei de est in ultimii ani, iar inflatia creste in aceste regiuni, costurile in tarile dezvoltate vor creste si ele. Iar presiunea va veni din est, costurile ridicate nu vor fi un efect secundar al cresterilor salariale din vest, sustine publicatia citata. Prin urmare vor exista presiuni asupra marjelor de profit ale companiilor vest-europene si americane.

In plus, multi oameni si companii din estul Europei au imprumutat bani din strainatate, ademeniti de ratele mici ale dobanzilor din zouna euro. Nu conteraza cu adevarat daca inflatia in crestere va duce la devalorizare sau recesiune in est, in orice caz, vor aparea datorii care nu pot fi platite. Urmatorea criza a creditelor ar ptuea aparea mai degraba in Letonia decat in Las Vegas.