Compania aeriana Etihad Airways din Abu Dhabi a anuntat luni, in cadrul celui mai important salon aeronautic din lume, ca va achizitiona 55 de aeronave apartinand constructorul aeronautic european Airbus, comanda estimata la circa 11 miliarde de dolari, informeaza AFP.

Intr-un anunt facut cu ocazia salonului aeronautic de la Farnborough (Marea Britanie), cele doua parti au precizat ca este vorba de o comanda referitoare la livrarea unui numar de 10 avioane A380, 25 de aparate A350 si 20 de aparate A320. Livrarea avioanelor va incepe in 2011 si se va incheia in 2020.

Anterior, aceeasi companie aeriana a anuntat ca va cumpara 45 de avioane produse de principalul rival al Airbus, grupul american Boeing, al caror pret de catalog se ridica la 9,4 miliarde dolari. Comanda era formata din 35 de aeronave 787 Dreamliner si zece avioane 777.

Aflata in proprietatea statului, Etihad Airways a fost infiintata in 2003 si a transportat peste 4,6 milioane de pasageri pana la sfarsitul anului 2007.

Companiile din domeniul aeronauticii participa incepand de luni la cel mai mare salon al industriei de profil, organizat la Farnborough, in Marea Britanie. Peste 1.500 de expozanti din 39 de tari si 140.000 de profesionisti sunt asteptati pana vineri. ''Farnborough air show'' are loc la fiecare doi ani, alternand cu cel de la Bourget, din apropiere de Paris

In acest an, analistii din domeniu estimeaza ca valoarea tranzactiilor va fi mai redusa, comparativ cu anii precedenti, din cauza crizei financiare cauzate de pretul record al petrolului si al numarului redus de calatori.