Compania ceha Aero Vodochody va fi noul proprietar al fabricii Avioane Craiova, a anuntat marti seara postul public de televiziune, citat de Rador. Potrivit sursei citate, alaturi de firma ceha, alte doua companii si-au manifestat interesul pentru cumpararea a 80% din actiunile uzinei: Alenia Aeronautica din Italia si INAV Bucuresti.

Potrivit TVR, Aero Vocohody este cel mai mare producator de avioane cu reactie de antrenament din lume, iar oferta sa pentru Avioane Craiova a fost o surpriza.

Postul precizeaza ca presedintele AVAS, Alexandru Atanasiu, crede ca va semna contractul de privatizare pana la inceputul lunii august, el precizand ca "valoarea totala a tranzactiei, atat ca pret oferit pe pachetul de actiuni, cat si ca investitii, precum si capitalul de lucru, se ridica la peste 16 milioane de euro".

"Nu exista o reducere de personal, dimpotriva", a mai spus Atanasiu.

Update: Potrivit unui comunicat al Autoritatii pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS), oferta depusa de investitorul ceh pentru Avioane Craiova este de 16,32 milioane de euro. Aceasta este formata din pretul pachetului de actiuni de 80,9% (4,11 milioane de euro), investitii pe o perioada de cinci ani pentru dezvoltarea societatii (8,88 milioane de euro), capital de lucru (3,30 milioane de euro) si investitii de mediu (30.000 euro).

In perioada imediat urmatoare, comisia de privatizare va negocia, impreuna cu Aero Vodochody, clauzele contractului de vanzare – cumparare a companiei craiovene.

Aero Vodochody Cehia este cel mai mare producator de avioane militare cu reactie de antrenament din lume, se arata in comunicatul Autoritatii. In ultimii 50 de ani, compania a produs peste 6.500 de avioane de constructie proprie, ceea ce reprezinta, in linii generale, doua treimi din productia mondiala din aceasta categorie. De-a lungul existentei sale, societatea a produs, in total, peste 11.000 de avioane, iar incepand cu anul 2000 produce si elicoptere Sikorsky S-76.

Compania, ce are un capital social de 192,9 milioane de euro, se ocupa, indeosebi, de dezvoltarea, productia, testarea, repararea, intretinerea si modernizarea avioanelor militare de antrenament si lupta, a pieselor pentru industria aeronautica, de dezvoltarea si productia avioanelor de transport multifunctionale, de cooperari in productia de avioane si elicoptere si de exploatarea unui aeroport international privat.

Avioane Craiova a fost infiintata in anul 1972, avand ca principal domeniu de activitate constructia si reparatia de aeronave si nave. Compania este unicul producator de aeronave de tip militar din sistemul industriei aeronautice romanesti si al avionului de scoala si antrenament IAR 99 SOIM, compatibil cu standardele NATO, destinat Fortelor Armate Romane.

Societatea poate desfasura activitati de intretinere si reparare autovehicule, constructii metalice si parti componente, lucrari de instalatii electrice, izolatii si protectie anticoroziva, activitati de proiectare, urbanizare si alte servicii tehnice, cercetare­dezvoltare si alte activitati.