Economia Spaniei trece printr-o criza extrem de complexa, a declarat miercuri Pedro Solbes, ministrul economiei, potrivit Forbes, ceea ce marcheaza o schimbare brusca de ton a autoritatilor spaniole. Pana in prezent, ministrul a evitat sa catalogheze scaderea rapida a avansului economic drept o criza.

"Pentru mine, aceasta este ... una dintre cele mai complexe crize pe care le-am vazut, din cauza numarului mare de factori implicati", a spus el intr-un interviu la PuntoRadio.

Guvernul spaniol a fost criticat in repetate randuri pentru ca nu a recunoscut intensitatea deteriorarii economiei, de la o crestere de 3,8% in 2007 la stagnarea economica ce se preconizeaza in cel de-al doilea trimestru al acestui an.

"Suntem in mijlocul unei inrautatiri a situatiei economice, iar situatia s-a deteriorat in ultimele cateva zile. Guvernul procedeaza foarte bine cu noul program fiscal, insa este putin probabil ca acesta sa aiba un efect semnificativ avand in vedere situatia actuala", a spus Daniel Antonucci, economist la Merrill Lynch.

Guvernul spaniol va cheltui aproximativ 10 miliarde de euro in acest an si alti opt miliarde de euro in 2009 pe o varietate de programe fiscale.

Pedro Solbes a mai spus ca criza financiara de pe plan international, preturile mari la petrol si cresterea modesta a economiei Statelor Unite si a Germaniei au agravat problemele economiei spaniole.

Pe plan local, ministrul a acuzat scaderea din sectorul constructiilor si a consumului, componentele care au sustinut cresterea economiei Spaniei in ultimele decenii.

Referitor la cazul companiei Martinsa Fadesa, Solbes a precizat ca acesta a fost un caz izolat, iar guvernul nu va interveni pentru salvarea companiei.

El a reamintit ca Guvernul se asteapta ca economia sa isi revina in cea de-a doua parte a anului 2009, cand se asteapta o crestere de 2%.