Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS) a prelungit pana pe 15 septembrie termenul de depunere a ofertelor de cumparare a pachetului de actiuni detinut de AVAS la IAR Ghimbav, programat initial pentru 23 iulie, potrivit NewsIn. AVAS a publicat in luna aprilie anuntul de vanzare a pachetului de 12.250.488 actiuni, reprezentand 64,89% din capitalul social al constructorului de aeronave.

"Documentele de participare se vor deschide in data de 15 septembrie 2008, ora 12:00, la sediul AVAS (...) in prezenta tuturor ofertantilor. Perioada de acces la Camera de date organizata la sediul IAR Ghimbav se prelungeste pana la data de 12 septembrie 2008, inclusiv. Celelalte elemente ale anuntului de vanzare publicat in presa interna cat si in cea internationala in data de 21 aprilie 2008, raman neschimbate", se arata intr-un anunt al AVAS.

Privatizarea IAR Ghimbav se va realiza prin metoda negociere pe baza de oferte finale, imbunatatite si irevocabile. AVAS a inaintat Consiliului Concurentei si Comisiei Europene documentatia de privatizare a IAR Ghimbav. Consultarile cu reprezentantii CE au avut in vedere realizarea unei documentatii de vanzare care sa permita desfasurarea unui proces de privatizare transparent, adaptat legislatiei europene si care sa nu creeze suspiciuni de ajutor de stat.

In evaluarea ofertelor depuse de investitori, 95% din punctajul final este reprezentat de pretul pe pachetul de actiuni si 5% de investitiile pentru dezvoltare.

O conditie obligatorie pentru participarea la negociere este planul de afaceri pe cinci ani al investitorului, care trebuie sa contina sursele de finantare si planul de dezvoltare a productiei de aparare, oportunitatea incheierii tranzactiei fiind decisa de AVAS.

Autoritatea romana a inclus in contractul de vanzare-cumparare clauze obligatorii si nenegociabile privind industria de aparare si a celorlalte acte normative referitoare la pregatirea economiei nationale si a teritoriului pentru aparare.

IAR Ghimbav are ca activitate principala constructia si repararea de aeronave si nave. Pe langa AVAS, ceilalti actionari ai societatii sunt Ministerul Muncii si Solidaritatii Sociale, cu 7,35% din capitalul social, SIF Transilvania, cu 4,57%, alte persoane fizice (17,25%) si juridice (5,98%).