Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS) a anuntat marti ca, pana in prezent, sapte potentiali investitori s-au aratat interesati de privatizarea IAR Ghimbav, se arata intr-un comunicat al institutiei. Cei sapte investitori sunt Aero Vodochody Cehia, Eurocopter Franta, Rups Brazi, UTI Systems Bucuresti, Marcovici Capital Israel, Grivco Bucuresti si RO Mike Trade Bucuresti.

Toate cele sapte companii au achizitionat deja dosarul de prezentare necesar pentru a putea participa la actualul proces de privatizare.

"La solicitarea Eurocopter Franta si UTI Systems Bucuresti, AVAS a prelungit termenul de depunere a ofertelor ferme pentru cumpararea IAR Ghimbav pana la data de 15 septembrie 2008, termen necesar pentru finalizarea propriului audit pe care il realizeaza asupra societatii", se mai arata in comunicatul AVAS.

Procesul de privatizare a IAR Ghimbav a fost reluat in data de 21 aprilie 2008, dupa ce procedura de privatizare demarata in 2006 nu s-a finalizat.

La acel moment, singurul ofertant interesat de IAR Ghimbav a fost Eurocopter Franta. In cadrul acestei proceduri, comisia de negociere a solicitat, permanent, companiei franceze imbunatatirea ofertei depuse si a prelungit succesiv, cu perioade de 30 de zile, termenul de valabilitate a ofertei pana la data de 21 octombrie 2007. Aceasta a fost ultima prelungire a ofertei permisa de legislatia in vigoare. Pana la acea data, ofertantul nu a depus oferta finala imbunatatita si irevocabila la sediul AVAS, iar contractul de privatizare nu a putut fi incheiat.

Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului detine un pachet de 64,89% din actiunile societatii. Obiectul de activitate al companiei brasovene il reprezinta constructia si reparatia de aeronave.

Compania ceha Aero Vodochody a fost declarata recent castigatoarea procesului de privatizare a Avioane Craiova, oferta depusa de investitor fiind de 16,32 milioane de euro.