Comisia Europeana a reactualizat joi asa-numita lista neagra a companiilor aeriene care nu pot opera in tarile Uniunii Europene din motive de siguranta, impunand interdictii companiilor din opt tari si altor opt transportatori aerieni individuali, se arata intr-un comunicat al institutiei europene. Pe lista neagra se afla toti transportatorii aerieni din Guineea Ecuatoriala, Indonezia, Republica Kargazstan, Liberia, Sierra Leone, Swaziland, Republica Democratica Congo si Gabon, exceptie facand doua companii gaboneze.

Astfel, Gabon Airlines si Afrijet sunt exceptate de la aceasta interdictie, insa activitatile lor raman blocate la nivelul actual.

Totodata, Comisia a decis mentinerea interdictiei de zbor in cazul tuturor activitatilor companiei aeriene Ukraine Cargo Airways, deoarece aceasta nu a fost capabila, pana in prezent, sa isi implementeze cu succes planul de actiuni corective.

In cazul Indoneziei, Comisia si Comitetul privind Siguranta Aeriana, alcatuit din toate statele membre UE, a audiat trei companii aeriene, la solicitarea acestora - Garuda, Mandala si Air Fast, precum si autoritati ale aviatiei civile indoneziene. Ca urmare a avizului unanim al Comitetului privind Siguranta Aeriana, Comisia a decis ca autoritatile indoneziene nu au elaborat si nu au pus inca in aplicare un program eficient de monitorizare a niciunui transportator aerian supus controlului lor de reglementare.

Comisia a examinat, de asemenea, situatia Cambodgiei si a Filipinelor. In ceea ce priveste Cambodgia, se asteapta ca autoritatea de aviatie civila din aceasta tara sa convina cu OACI, pana in luna septembrie, un set corespunzator de actiuni corective pentru a redresa situatia in care se afla. Comisia a solicitat acestei tari sa ia toate masurile necesare pentru a putea solutiona in mod eficace aspectele legate de siguranta inainte de urmatoarea actualizare a listei.

In cazul Filipinelor, Comisia recunoaste ca guvernul acestei tari a luat deja o serie de masuri si invita Republica Filipine sa finalizeze cat mai rapid solutionarea deficientelor inregistrate in cadrul sistemului sau de monitorizare a sigurantei, pentru a evita impunerea de restrictii din partea UE.

De asemenea, autoritatile europene au examinat prestatia in materie de siguranta a transportatorului aerian Yemenia Airways si a decis ca acesta trebuie sa-si finalizeze planul de actiuni corective inainte de urmatoarea reuniune a Comitetului privind Siguranta Aeriana.

Cu ocazia acestei actualizari, CE a ridicat interdictia de exploatare impusa unei companii iraniene, Mahan Airlines, avand in vedere eforturile si progresele semnificative realizate de acest transportator aerian, constatate in cadrul unei inspectii de verificare efectuate in Iran.