UPDATE: Declaratii extrem de dure ale lui Putin provoaca prabusirea actiunilor Mechel la New York si scaderea Bursei din Moscova
Practic, el a acuzat compania de neplata impozitelor, cerand procuraturii (SKP) sa-i verifice activitatea. Iar patronul concernului, Igor Ziuzin, a fost serios mustruluit pentru ca a ignorat consfatuirea cu premierul.
Piata de capital din Rusia, scadere drastica
Pietele de capital din Rusia s-au prabusit vineri, criticile lui Putin la adresa Mechel generand panica printre investitori. Indicele bursei ruse, RTS, a scazut la deschiderea sedintei de vineri cu un procent, iar la mijlocul sedintei de tranzactionare - cu 4,65%.
Bursa de valori MMBV a fost cuprinsa de o criza si mai profunda – pana la ora 12:00 (ora Moscovei), caderea a fost de 5,38%.
Spectacol educativ pentru industria metalurgica
Putin a facut aceste declaratii la o conferinţă cu proprietarii companiilor metalurgice din Rusia, organizată în oraşul Nijnii Novgorod, conferinta de la care actionarul majoritar al Mechel, Igor Ziuzin, a lipsit. Potrivit Vedomosti si RBC Daily, se anunta o sedinta obisnuita dedicata problemelor din domeniul metalurgic. Nimic nu anunta furtuna.
In primele doua minute, ministrii Viktor Hristenko si Elvira Nabiullina, vicepremierul Igor Secin, directorul Serviciului federal antimonopol (FAS), Igor Artemie si oamenii de afaceri Oleg Deripaska (Bazel), Aliser Usmanov (Metalloinvest), Vladimir Lisin (NLMK), Aleksandr Abramov (Evraz), Serghei Kogoghin (Kamaz), Serghei Zanozin (grupul Gaz) au ascultat cum premierul a vorbit despre scumpirea metalelor si despre cresterea cererii pentru acest produs pe piata interna.
"Producatorii trebuie sa vanda materiile prime la preturi adecvate, dar nu toti procedeaza asa si vand materia prima peste hotare la preturi mai mici", a aratat Putin, referindu-se, pe neasteptate, la Mechel. Practic, el a acuzat compania de neplata impozitelor, cerand autoritatilor antitrust si procuraturii sa verifice activitatea companiei.
Iar patronul concernului, Igor Ziuzin, a fost serios mustruluit pentru ca a ignorat consfatuirea cu premierul. Potrivit expertilor citati de cele doua publicatii, e putin probabil ca Mechel sa repete soarta Iukos. "Pur si simplu, cautand o solutie la problema cresterii preturilor la metal, autoritatile au ales, dupa toate probabilitatile, drumul cel mai scurt – un mic spectacol demonstrativ si educativ pentru metalurgisti", scriu expertii citati.
Putin, duritate fara precedent
„Principalul actionar al Mechel, Igor Vladimirovici Ziuzin, a fost invitat la aceasta consfatuire, dar s-a imbolnavit brusc. Deci, in primul trimestru al anului, compania a vandut materie prima peste hotare la preturi de doua ori mai mici decat cele interne”, a spus Putin. „Desigur, boala e boala”, a continuat prim ministrul, urandu-i lui Ziuzin insanatosire grabnica. „In caz contrar, va trebui sa-i trimitem medici, sa rezolve toate aceste probleme”.
„Toti cei prezenti au amutit, privind in pamant. Deripaska si-a acoperit fata cu mana si a inceput sa selecteze ceva pe mobil”, relateaza Vedomosti, mentionand ca „Putin nu a vorbit atit de dur despre nici un om de afaceri, cu exceptia lui Mihail Hodorkovski”.
Imediat dupa intervenţia lui Putin, actiunile Mechel la bursa din New York s-au prabusit cu 13%. Pana la finalul sedintei de joi, deprecierea atinsese deja 31%.
Rusia cauta solutii pentru a stopa cresterea pretului la otel
De mai multe luni, guvernul rus cauta mijloace de a opri cresterea preturilor la otel, care a ajuns sa se scumpeasca si cu 50% de la inceputul anului. Consumatorii, inclusiv corporatiile de stat mai mici sau mai mari, se plang de o crestere uriasa a costurilor. De exemplu, petrolistii si cei din domeniul gazelor naturale sunt nevoiti, din cauza scumpirii tevilor, sa-si revizuiasca bugetele alocate diferitelor proiecte de transport al hidrocarburilor, iar feroviarii cer o ridicare a tarifelor pentru compensarea costurilor tot mai mari de achizitie a sinelor.
"Cat timp Putin a fost presedinte, imaginea lui a fost cea a unui tar. Dar ţarii nu critica anumite companii", explica vicepresedintele Centrului pentru tehnologii politice, Aleksei Makarkin. "Acum el intra in rol de prim ministru, iar seful de guvern este, inainte de toate, un gospodar, si are dreptul sa-si expuna punctul de vedere la adresa unui subiect economic sau altul”.
Vicepresedintele autoritatii antimonopol (FAS), Anatoli Golomolzin, a declarat pentru Vedomosti ca institutia pe care o reprezinta a demarat deja o verificare a faptelor de ridicare a preturilor interne comparativ cu cele de export in cadrul dosarului privind Casa de comert Mechel, Iujnii Kuzbass si a societatii Iakutugol, care fac parte in grupul Mechel.
Prezenta Mechel in Romania
Holdingul Mechel activeaza in domeniul mineritului si siderurgiei, avind unitati de productie in Rusia, Romania si Lituania. In Romania, Mechel International Holdings AG detine pachetul majoritar de actiuni la combinatele Mechel Targoviste si Mechel Campia Turzii, precum si la Ductil Steel Buzau.
Mechel este listata la bursa de la New York.

Sondaj printre români despre vaccinul antiCOVID: 30% din respondenți spun că nu se vaccinează și 40% nu cred în eficacitatea vaccinurilor / 77% vor redeschiderea școlilor pe 8 februarie
O treime dintre pacienții cu Covid-19 se întorc în spital în următoarele 5 luni cu boli de inimă, de ficat sau cu diabet, iar unul din opt moare - amplu studiu britanic
Axionul ar putea să existe - Apar noi dovezi despre o particulă misterioasă a cărei poveste a început acum peste 40 de ani
Tiger, HBO Go: Un documentar despre mărirea și decăderea celui mai bun jucător de golf din toate timpurile. Dar nu numai
Experiențe personale: 5 tineri din România povestesc cum au folosit pandemia pentru a se reinventa
1. normal ca pretul otelului la export este mai mic decat cel de pe piata interna. Este o regula normala a pietei ca pretul metalului livrat la client sa fie relativ acelasi (cu variatii regionale relativ mici). Asta inseamna ca pretul de export este relativ pretul de pe piata interna mai putin costul de transport. Care poate fi destul de mult, depinde unde se fac exporturile.
2. in cazul in care se declara ca firma a facut evaziune fiscala prin vanzarea la export la preturi mici, singura situatie in care se poate face aceasta afirmatie este atunci cand Mechel Rusia a vandut la export catre firme de trading care apartin tot Mechel (la costul de productie + un profit minim) iar firmele de trading au vandut catre clientii finali la pretul pietei, beneficiind de un profit considerabil (in conditiile cresterilor de pret) si impozabil in afara Rusiei (probabil la rate foarte mici- cata vreme firmele de trading sunt acum situate in Elvetia etc).
Cred ca Putin se referea mai mult la punctul 2, dar din articol vostru reiese ca se referea mai mult la punctul 1. Ar trebui sa faceti articolul mai clar din punctul asta de vedere.
E ca si cum o Dacie are acelasi pret oriunde in lume, dar ca sa o transporti in Franta sau in America trebuie sa platesti transportul pana acolo, deci pretul net pe care il incaseaza producatorul e mai mic pentru Daciile trimise la export.
Pentru ca un producator sa faca export, va trebui sa accepte un pret ex uzina mai mic decat pentru piata interna. E o chestie absolut normala si comerciala si, in afara de motive politice care mie imi scapa, nu vad de ce s-ar lega guvernul rus de treaba asta.
Asa ca nenea Putin a facut o treaba pe care cred ca si nenea Tariceanu ar trebui s-o faca, daca l-ar interesa mai mult traiul poporului decat propriul buzunar!
2)Smecheria cu practicarea de preturi mici la export miroase intr-adevar a evaziune fiscala si poate fi sanctionata numai daca legile din Rusia nu permit astfel de politici. Cred ca Putin stie ce vorbeste si nu bate campii cu asemenea amenintari.
2. Depinde de fiecare tara daca sanctioneaza asemenea practici ca evaziune fiscala. Insa in mod sigur este transfer de profit catre tari taxate la nivel minim.
- ca a cerut mechel sa isi plateasca impozitele?
- ca igor a fost invitat de premier si asta a zis pas?
- sau ca a punctat ca mechel vinde de 2 ori mai ieftin materie prima peste hotare?
asta inseamna tata sa ai OO, le spui raspicat : " vino tu sau trimitem "medicii" dupa tine!"
Daca are ceva de zis ca premier, sa faca legi si sa le puna in aplicare, nu sa dea din gura "la intimidare".
Toate, dar absolut toate marile companii petroliere care lucreaza in Rusia si-au luat-o cu Putin si oamenii lor.
Rusii si-au dat seama ca resursele naturale reprezinta o arma extrem de puternica si ca oricine le sta in cale ii vor distruge.
Rusia in vremea a fost furata ceva de groaza(foarte asemanator cu ce se intimpla in Romania) dar de la venirea lui Putin s-au schimbat lucrurile.
Bine inteles, in spatele acestor critici exista lucruri mult mai ascusnse pe care publicul nu le cunoaste.
In Rusia nu-si pierd vremea cu delicatese, esti cu mine haroso, daca nu servesti un ceai cu plutoniu.