Declaratiile dure ale premierului rus Vladimir Putin la adresa companiei Mechel si a proprietarului ei, Igor Ziuzin, au provocat, joi, o prabusire cu peste 30% a actiunilor la Bursa din New York, provocand pierderi de peste 5 miliarde de dolari, iar, vineri, pietele de capital din Rusia au scazut dramatic - indicele bursei ruse, RTS, a scazut la mijlocul sedintei de tranzactionare cu 4,65%. Mechel a raspuns printr-un comunicat criticilor premierului si a promis ca va colabora cu guvernul rus - ca efect, actiunile s-au redresat cu 13,84%, anunta Reuters.

Vladimir Putin a criticat Mechel, cea mai mare companie miniera de carbune cocsificabil din Rusia, pentru ca ar fi practicat preturi mai mici la export decit pe piata interna. Practic, el a acuzat compania de neplata impozitelor, cerand procuraturii (SKP) sa-i verifice activitatea.

Declaratiile lui Putin au creat o reactie in lant pe piata bursiera

Imediat dupa interventia lui Putin, actiunile Mechel la bursa din New York s-au prabusit cu 13%. Pana la finalul sedintei de joi, deprecierea atinsese deja 31%, urcand valoarea pierderilor Mechel la peste 5 miliarde de dolari.

Ca efect al celor intamplate la New York, pietele de capital din Rusia s-au prabusit vineri, criticile lui Putin la adresa Mechel generand panica printre investitori. Indicele bursei ruse, RTS, a scazut la deschiderea sedintei de vineri cu un procent, iar la mijlocul sedintei de tranzactionare - cu 4,65%. Bursa de valori MMBV a fost cuprinsa de o criza si mai profunda – pana la ora 12:00 (ora Moscovei), caderea a fost de 5,38%.

Mechel a raspuns vineri, printr-un comunicat in care compania miniera promite sa lucreze si sa coopereze cu guvernul rus, reusind astfel sa-si ridice actiunile si sa reduca putin pagubele, anunta Reuters.

"Mechel impartaseste grijile guvernului rus si ale companiilor din industria metalurgica in legatura cu cresterea pretului produselor din otel in ultima perioada", apare scris in comunicat.

Actiunile Mechel au urcat cu 13,84%, la bursa din New York, pana la valoarea de 26,01 dolari, informeaza Reuters.

Patronul Mechel - luat in vizor de Vladimir Putin

Patronul concernului, Igor Ziuzin, a fost serios mustruluit pentru ca a ignorat consfatuirea cu premierul: "Principalul actionar al Mechel, Igor Vladimirovici Ziuzin, a fost invitat la aceasta consfatuire, dar s-a imbolnavit brusc. Deci, in primul trimestru al anului, compania a vandut materie prima peste hotare la preturi de doua ori mai mici decat cele interne”, a spus Putin.

„Desigur, boala e boala”, a continuat prim ministrul, urandu-i lui Ziuzin insanatosire grabnica. „In caz contrar, va trebui sa-i trimitem medici, sa rezolve toate aceste probleme”.

Directorul general al Mechel, Igor Ziuzin, este internat de miercuri intr-una din clinicile Academiei de Medicina Secenov. "Da, este la noi. Efectueaza o serie de analize", a declarat pentru RIA Novosti o sursa a respectivei clinici.

Mechel are combinate si in Romania

Holdingul Mechel activeaza in domeniul mineritului si siderurgiei, avand unitati de productie in Rusia, Romania si Lituania. In Romania, Mechel International Holdings AG detine pachetul majoritar de actiuni la combinatele Mechel Targoviste si Mechel Campia Turzii, precum si la Ductil Steel Buzau.