Consiliul Concurentei a amendat compania olandeza CRH Products & Distribution Eastern Europe cu 36.000 de lei, deoarece nu a notificat preluarea societatii Elpreco Craiova, operatiune realizata la data de 17 decembrie 2007, se arata intr-un comunicat al autoritatii. Totodata, autoritatea pentru concurenta a autorizat preluarea Elpreco Craiova de catre CRH Products & Distribution Eastern Europe.

Analiza acestei concentrari economice a ilustrat faptul ca operatiunea notificata nu are ca efect crearea sau consolidarea unei pozitii dominante pe pietele relevante definite, care sa conduca la restrangerea, inlaturarea sau denaturarea semnificativa a concurentei pe piata romaneasca.

Conform prevederilor Legii concurentei, sunt supuse controlului si trebuie notificate Consiliului Concurentei, pentru analiza compatibilitatii lor cu un mediu concurential normal, operatiunile de concentrare economica care depasesc pragurile valorice prevazute de lege. Acestea sunt indeplinite daca cifra de afaceri cumulata a agentilor economici implicati intr-o operatiune de concentrare economica este mai mare decat echivalentul in lei a zece milioane de euro si exista cel putin doi agenti economici implicati in operatiune care sa realizeaze pe teritoriul Romaniei, fiecare in parte, o cifra de afaceri care depaseste echivalentul in lei a patru milioane de euro.

Partile implicate au obligatia sa inanteze autoritatii de concurenta notificarea operatiunii, in termen de 30 zile, de la data semnarii actului juridic prin care se realizeaza o concentrare economica, conform Regulamentului privind autorizarea concentrarilor economice.

CRH Products & Distribution Eastern Europe este o societate de tip holding care functioneaza in conformitate cu legislatia olandeza, principalul obiect de activitate fiind detinerea de participatii in alte societati. Compania face parte din grupul CRH, fiind controlata indirect de CRH Plc., societatea mama a grupului CRH. In Romania, grupul CRH este prezent prin societatile Ergon Concrete International si VSTR Romania Companie Generala de Edificare.

Elpreco Craiova produce si comercializeaza, in principal, BCA, tigle si accesorii din beton, pavele si borduri din beton, prefabricate din beton pentru canalizare/scurgere si alte produse din beton.