Premierul rus Vladimir Putin si-a reinnoit criticile la adresa gigantului Mechel, compania ale carei actiuni au scazut vineri cu 30% la bursa dupa ce premierul a nominalizat-o printre jucatorii incorecti din piata resurselor. "Isi vand productia in strainatate catre companiile lor offshore, in cazul de fata in Elvetia”, a declarat luni Putin, dupa ce un consilier al presedintelui Dmitri Medvedev anuntase ca Serviciul federal antimonopol (FAS) a deschis o ancheta impotriva Mechel.

"Ce inseamna asta? Asta inseamna reducerea bazei de impozitare in interiorul tarii, inseamna fuga de impozite, inseamna ca bugetul nu primeste cat trebuie, inseamna aparitia de deficit pe piata si inseamna o scumpire a produselor metalurgice care se reflectain pretul intregii game de marfuri", a spus luni Putin.

"Recent am condus o consfatuire pe metalurgie si am mentionat numele unei companii metalurgice, care-si vinde productia pe piata externade cateva ori mai ieftin decat preturile interne", a spus el. Putin a precizat ca preturile interne la aceste produse (carbune cocsificabil) erau de 4100 ruble tona, in timp ce Mechel exporta cu 1100 ruble tona, adica de patru ori mai ieftin.

Tot luni, consilierul presedintelui rus, Arkadi Dvorkovici, a declarat ca Serviciul federal antimonopol (FAS) nu va grabi cazul Mechel, concluziile urmand sa fie formulate in timpul legal. FAS a deschis o ancheta la mijlocul lunii iunie, tinta cercetarilor fiind politica de pret practicata de unele filiale ale companiei pe piata carbunelui cocsificabil.

Actiunile Mechel care au pierdut, la sfarsitul saptamanii trecute, aproximativ 30% din valoarea lor si care au inceput ieri sa creasca usor, nu vor putea, intr-un viitor apropiat, sa recupereze caderea de vineri, cred expertii consultati de RIA Novosti.