Operatorul grec de telefonie mobila OTE a dat in judecata grupul Siemens, pe care il acuza ca i-a mituit angajatii in cadrul unui amplu dosar de coruptie, sustine cotidianul Süddeutsche Zeitung, citat de AFP.

Potrivit NewsIn, actiunea in justitie are loc in Germania, la Tribunalul de mare instanta din Munchen, fiind pentru prima data cand o companie straina intenteaza un proces impotriva concernului german. Siemens este suspectat ca a dat mita in valoare totala de 1,3 miliarde de euro pentru a obtine atribuirea unor contracte internationale.

OTE vrea ca magistratii sa oblige Siemens sa-i dezvaluie rezultatele unei anchete interne asupra activitatilor sale din Grecia, unde grupul industrial german a semnat in 1997 un contract cu operatorul de telefonie mobila in valoare de un miliard de euro. Compania germana este banuita ca pentru obtinerea de contracte a dat mita in valoare de 75 milioane de euro unor responsabili ai operatorului grec.

Parchetul de la Atena a declansat, in 2006, o ancheta preliminara in legatura cu aceasta afacere, iar in iulie 2008 a fost deschisa in Grecia o investigatie judiciara pentru coruptie si spalare de bani in cadrul unei anchete referitoare la mita care ar fi fost data de Siemens unor oameni politici greci.

Scandalul Siemens este considerat cel mai mare caz de coruptie din istoria postbelica a Germaniei. Presa germana l-a numit "un caz monstruos”, acuzand uriasul consortiu, „o marca germana ca si Daimler, insa mai veche cu 79 de ani”, ca a devenit un stat in stat, pentru care legea e „ce-i convine lui Siemens”.

Criza actuala de pe piata financiara si explozia pretului la carburanti au adaugat la deruta si „restructurarea” colosului tehnologic, care a anuntat in iunie acest an ca intentioneaza sa puna pe liber 17.150 de angajati.