Preturile productiei industriale au inregistrat in luna iunie o crestere de 19,4% fata de luna corespunzatoare a anului trecut, cel mai dinamic sector fiind industria prelucratoare, cu un avans de 22,1%, potrivit datelor Institutului National de Statistica (INS).

Cresteri de preturi sub nivelul inregistrat pe total, de 19,4%, se constata la industria extractiva (17,8%) si energie electrica si termica, gaze si apa (3,0%).

Pe marile grupe industriale majorari semnificative de preturi se remarca la produsele industriei energetice (21,7%) si industriei bunurilor intermediare (21,3%). Cresteri de preturi sub nivelul inregistrat pe total se constata la produsele din industria bunurilor de uz curent (17,4%), industria bunurilor de capital (12,2%) si industria bunurilor de folosinta indelungata (12,2%).

Comparativ cu luna mai a acestui an, preturile productiei industriale au urcat cu 2,1%. Pe sectoare de activitate preturile produselor din industria extractiva au inregistrat o crestere cu 5,6%, iar cele din industria prelucratoare si energie electrica si termica, gaze si apa o crestere cu 2,1%, respectiv cu 0,1%.

Pe marile grupe industriale cresteri de preturi peste nivelul inregistrat pe total au avut produsele din industria bunurilor intermediare (3,0%) si industria energetica (2,8%). Cresteri de preturi sub nivelul inregistrat pe total se constata la produsele din industria bunurilor de capital (+1,1%), industria bunurilor de uz curent (+0,8%) si industria bunurilor de folosinta indelungata (+0,4%).