Cifra de afaceri din industrie a urcat in primul semestru cu 6,3%, pe fondul avansului inregistrat in sectorul energetic si industria prelucratoare, potrivit datelor publicate de Institutul National de Statistica (INS). Totodata, comenzile noi din industrie au crescut in perioada mentionata cu 15,6%, crestere sustinuta de toate marile grupe industriale.

In primele sase luni ale acestui an, cifra de afaceri din industrie a fost sustinuta de cresterile din industria energiei electrice si termice, gaze si apa (29,5%) si industria prelucratoare (3,9%). Industria extractiva a scazut, in schimb, cu 4,9%.

Pe marile grupe industriale cele mai mari cresteri ale cifrei de afaceri s-au inregistrat in industria bunurilor de capital (+16,8%), industria energetica (+16,6%) si industria bunurilor intermediare (+4,8%). Industria bunurilor de uz curent a inregistrat o scadere cu 4,4%.

Cifra de afaceri din industrie, in luna iunie 2008, fata de luna iunie 2007, a urcat pe ansamblu cu 11,4%, sustinuta de cresterile din industria energiei electrice si termice, gaze si apa (+36,3%) si industria prelucratoare (+9,6%), in vreme ce in industria extractiva cifra de afaceri a scazut cu 4,2%.

Cele mai mari cresteri ale cifrei de afaceri, pe marile grupe industriale, s-au consemnat in industria bunurilor de capital (+25,7%), industria energetica (+19,0%) si industria bunurilor de folosinta indelungata (+11,9%).

Fata de luna anterioara, afacerile din industrie a urcat in iunie cu 2,7%, sustinuta de cresterile din industria energiei electrice si termice, gaze si apa (+4,0%) si industria prelucratoare (+2,7%). Pe de alta parte, cifra de afaceri din industria extractiva a scazut cu 0,1%.

Pe marile grupe industriale cresteri ale cifrei de afaceri s-au observat in industria bunurilor de capital (+12,9%) si industria bunurilor de uz curent (+7,0%), iar scaderi s-au inregistrat in industria bunurilor intermediare (-3,7%) si industria bunurilor de folosinta indelungata (-0,8%).

In ceea ce priveste comenzile noi din industrie, in primul semestru acestea s-au majorat cu 15,6%. Astfel, comenzile din industria bunurilor de folosinta indelungata au crescut cu 27,0%, cele din industria bunurilor intermediare au urcat cu 22,1%, iar in industria bunurilor de capital si industria bunurilor de uz curent comenzile noi s-au majorat cu 8,3%, respectiv 6,6%, cresteri sustinute de toate marile grupe industriale.