Nicolae Ceausescu era un iubitor al risotto-ului italian, dar probabil ca ar fi detestat sa vada ca plantatiile de orez din Romania sunt preluate de firmele europene, in special de cele italiene. Pe masura ce pretul orezului s-a majorat, triplandu-se in acest an si generand temeri in privinta unui deficit pe piata mondiala, fermierii europeni au inceput sa-si extinda afacerile in estul Europei, relateaza Reuters.

Fermele din Romania, multe dintre ele abandonate dupa caderea comunismului, in 1989, au devenit si ele o tinta. Fenomenul ofera Romaniei, care dispune de resurse importante de apa, un climat cald si un sol propice, sansa de a deveni unul dintre principalii producatori de orez ai Europei.

Cultivarea orezului la scara mare a inceput in anii '70, cand Ceausescu, urmand exemplul Chinei si al Coreei de Nord, a fortat taranii colectivizati si detinutii sa lucreze pe plantatiile de orez din jurul satului Vladeni, in sud-estul Romaniei. Actiunea facea parte din planul liderului comunist de a face din Romania o tara capabila sa-si asigure resursele necesare pe plan intern.

Avantaje competitive fata de Spania si Italia

"Romania are un mare potential", spune Jean-Pierre Brun, seful asociatiei brokerilor de orez din Londra. "Pentru cultivarea orezului ai nevoie de teren plat, o sursa facila de apa, precum Dunarea, si vreme calda. Aceste conditii fiind indeplinite, Romania are un potential foarte bun pentru cultivarea orezului". Si Bulgaria, Ucraina sau Ungaria beneficiaza de conditii similare, dar la o scara mai mica.

Fluviul Dunarea, cu resurse de apa de 20 de ori mai mari decat raul Po, care alimenteaza orezariile italiene, ofera Romaniei avantaje competitive in fata Spaniei si Italiei. "Vom produce la costuri scazute", declara Angelo Dario Scotti, director executiv al Riso Scotti, cel mai mare producator de orez din Europa.

Incepand cu anul 2003, Riso Scotti a investit zeci de milioane de euro pentru cumpararea a circa 7.000 de hectare de teren si pentru construirea fabricii de procesare din Vladeni. "Stiam ca exista multe terenuri abandonate iar climatul era perfect", afirma Ugo Perruca, unul dintre directorii Riso Scotti.

Cativa fermieri italieni si spanioli au inceput si ei sa exploateze terenuri mai mici langa Braila si in vestul Romaniei, iar productia este procesata la fabrica din Vladeni.

Romania ar putea acoperi 10% din importurile UE

Pretul terenurilor a crescut la circa 1.000 euro pe hectar, de la 200 de euro, in urma cu cativa ani, dar inca este de sase ori mai ieftin decat terenurile agricole din Italia.

O mare parte din productia mondiala de orez este cultivata si consumata in Asia. Uniunea Europeana produce circa 2,2 milioane de tone anual, pe o suprafata de 500.000 de hectare, si importa un milion de tone.

Perucca afirma ca Romania va produce 40.000 de tone de orez in acest an si preconizeaza ca, in urmatorii cinci ani, orezariile se vor intinde pe o suprafata de 50.000 de hectare.

Peste cinci ani, Romania ar putea exporta peste 100.000 de tone anual, reducand importurile UE cu 10%.