Autoritatea anti-monopol din Marea Britanie (CC) a anuntat miercuri ca a gasit "probleme de concurenta" la cele sapte aeroporturi detinute de BAA (British Airports Authority) si ca e posibil sa forteze compania sa vanda trei dintre aceasta, dintre care doua in Londra, informeaza TimesOnline.

Decizia CC vine in urma unui raport care semnaleaza "probleme de concurenta cauzate de dominanta BAA pe piata, fapt care duce la servicii proaste pentru calatori si companii aeriene". CC recomanda BAA sa vanda doua dintre cele trei aeroporturi detinute in Londra - Heathrow, Gatwick si Standsted. Comisia mai este de parere ca BAA nu ar mai trebui sa detina aeroporturile din Glasgow si Edinburgh si e posibil sa ceara ca unul dintre acestea sa fie vandut.

Directorul executiv BAA, Collins Matthews, a declarat ca nu intentioneaza sa vanda aeroportul Heathrow si a catalogat raportul CC ca fiind "eronat", mentionand ca fortarea companiei sa vanda aeroporturile ar fi "contraproductiva". "O astfel de decizie impotriva companiei ar pune in pericol eforturile noastre de a construi piste noi pe aeroporturile din Londra, vitale pentru marirea capacitatii si mentinerea orasului la un nivel competitiv in randul centrelor de afaceri din intreaga lume", a mai spus Collins, citat de BBC.

Multe companii aeriene, printre care EasyJet si Virgin Atlantic, au primit "bucuroase" raportul CC si s-au declarat convinse ca este "un inceput bun". Companiile au acuzat ca BAA, fara presiune din partea competitiei, a neglijat aeroporturile mai mici ca Gatwick, concentrandu-si atentia pe gigantul Heathrow, si ca serviciile pentru pasageri si operatori au devenit din ce in ce mai slabe.

Comisia va lua o decizie finala la inceputul anului viitor, dupa o perioada de consultari in care se vor dezbate problemele semnalate in raport, anunta SkyNews.