Intr-un timp extrem de scurt, capitalizarea bursiera a Gazprom a scazut cu 100 miliarde dolari, pe fondul crizei cu care se confrunta piata ruseasca de capital. Daca inainte de criza georgiana compania era pe locul trei in lume din punct de vedere al cifrei de afaceri, dupa ExxonMobil si Petrochina, concernul rus a cazut acum pe locul 7.

Presedintele companiei, Aleksei Miller, aprecia recent, analizand valoarea de piata in plina ascensiune a gigantului rus, ca este posibila atingerea unei cifre de capital de un trilion de dolari.

In primavara, Gazprom costa 350 miliarde de dolari, dar gigantul rus si-a vazut redusa valoare de piata, la inceputul acestei saptamani, la 250 miliarde dolari. Daca pietele financiare rusesti nu se vor redresa, Gazprom va cobori si mai mult, apreciaza specialistii.

Bursa, in cadere libera

Caderea pietei ruse de capital pare de nestavilit. Marti, in doar o ora si jumatate de tranzactii, ea a cazut cu inca trei procente, sub 1.600 de puncte, continuand trendul descendent de luni.

Cauza, cresterea riscurilor geopolitice si vestile negative de pe pietele internationale. Expertii cred ca pragul de 1.500 la indicele RTS a incetat sa mai fie o limita inferioara imposibil de atins, daca frictiunile cu occidentul nu vor inceta.

"Politicul apasa asupra pietei - posibila ruptura a relatiilor cu NATO, inghetarea unor acorduri privind aderarea la OMC, recunoasterea independentei Abhaziei si Osetiei de Sud, in pofida avertismentelor venite din occident, toate acestea sustin atmosfera negativa din jurul pietei", a explicat Serghei Karihalin, analist la firma de consultanta Kapital.

"Probabil nu va exista o redresare imediata, ceea ce inseamna alte deprecieri, desi asta nu mai sperie pe nimeni", a estimat, la randul lui, Nikolai Podlevski, de la "Zerich Capital Management", citat de publicatia electronica Gazeta.ru.