Autoritatile antitrust ale Uniunii Europene au anuntat vineri ca investigheaza acordul de cooperare dintre British Airways, American Airlines si Iberia, care vizeaza colaborarea pe rutele transatlantice, transmite Reuters. Cei trei transportatori aerieni au semnat in luna august un acord de cooperare privind zborurile transatlantice, profitand de acordul Open Skies dintre Statele Unite si Uniunea Europeana, incheiat la inceputul acestui an.

Acordul Open Skies permite companiilor aeriene sa imparta rutele si resursele si sa-si reduca capacitatea fara a fi nevoite sa fuzioneze.

"Am deschis, din proprie initiativa, o investigatie in cadrul regulilor anti-trust din tratat", a declarat Jonathan Todd, purtatorul de cuvant al Comisiei Europene. Acesta a aratat ca investigatia nu este o masura de rutina din cadrul reglementarilor de fuziune, dar aceasta este intr-un stadiu preliminar.

British Airways, American Airlines si Iberia intentioneaza sa coopereze in privinta zborurilor comerciale intre Statele Unite, Mexic si Canada si Uniunea Europeana, Norvegia si Elvetia. Open Skies permite companiilor aeriene sa aiba acces la orice oras american din orice punct al UE si viceversa.

British Airways si American Airlines au cerut, in anul 2001, autoritatilor antitrust imunitate pentru o eventuala cooperare, insa aceasta nu a fost obtinuta, deoarece aveau o pozitie dominanta pe aeroportul londonez Heathrow. Acum, cele doua companii spera ca autoritatea antitrust sa aiba un alt punct de vedere din cauza schimbarilor de pe piata.

Imunitatea permite unui operator sa concureze mai eficient cu alte aliante transatlantice, care au primit deja imunitate. Printre acestea se numara Star Alliance, formata din Lufthansa si United Airlines si SkyTeam, care include Air France-KLM si Delta Air Lines.