Compania Rigips Romania, parte a Grupului Saint-Gobain, intentioneaza sa investeasca peste 70 de milioane de euro intr-o noua fabrica de panouri de gips-carton in Romania, la Turceni, potrivit unui comunicat de presa al Rigips Romania.

In acest sens, grupul a inaintat deja o scrisoare de intentie Complexului Energetic Turceni. Oferta vizeaza utilizarea ca materie prima principala a gipsului sintetic rezultat in urma procesului de desulfurare a gazelor de ardere emise de grupurile generatoare de la Turceni.

Daca oferta va fi acceptata, fabrica ar urma sa fie construita in localitatea Turceni sau in zona inconjuratoare. Rigips Romania studiaza in prezent mai multe amplasamente posibile, impreuna cu autoritatile publice locale.

Stimulat de standardele de mediu din Uniunea Europeana, Complexul Energetic Turceni a demarat un amplu program de investitii destinate reducerii impactului asupra mediului inconjurator, program care include si realizarea instalatiilor de desulfurare si care va dura pana in 2013.

"Vom participa la o selectie de oferte pentru achizitia de gips sintetic, o oportunitate din care toata lumea ar avea de castigat si care, pentru noi, ar constitui si un exemplu de dezvoltare durabila, a spus Constantin Hariton, Directorul General al Rigips Romania.

"Termocentrala ar valorifica un subprodus care este practic un deseu, iar noi am avea o sursa stabila si sigura de materie prima de calitate. Insa cel mai mare castigator ar fi mediul inconjurator si aceasta din mai multe perspective: reciclarea anuala a sute de mii de tone de reziduuri, eliminarea nevoii de a deschide o noua cariera, ea insasi generatoare de mari cantitati de steril si reducerea consumurilor energetice la productie si transport", a spus Constantin Hariton.

Alaturi de o cariera si o fabrica de ipsosuri pe care le opereaza din 1999, Rigips Romania are deja, din 2005, la Turda, o fabrica de panouri de gips-carton cu o capacitate de productie de 15 milioane de metri patrati.

Noua fabrica ar urma sa aiba o capacitate aproape dubla fata de cea de la Turda. Noua unitate de productie va avea aproximativ 100 de angajati si poate deveni operationala simultan cu intrarea in functiune a instalatiilor de desulfurare.

Investitiile cumulate ale companiei de la intrarea pe piata romaneasca depasesc 50 de milioane de euro. Compania preconizeaza sa incheie anul 2008 cu vanzari de aproximativ 60 de milioane de euro, in crestere cu 20% fata de anul anterior.

Grupul Saint-Gobain este o corporatie multinationala prezenta in 57 de tari, cu 207.000 de angajati, peste 1.400 de companii, 15 centre de cercetare-dezvoltare, sute de unitati de productie si vanzari de peste 43 de miliarde de euro in 2007.

La nivel de grup, Saint-Gobain are peste 1.200 de angajati in Romania, aproape o treime din totalul locurilor de munca fiind infiintate in ultimii doi ani. Grupul a realizat in Romania investitii totale de peste 200 milioane euro, iar in anul 2007 a avut o cifra de afaceri de peste 180 milioane euro, in crestere cu mai mult de 130% fata de anul anterior.