Preturile productiei industriale au crescut in luna iulie cu 20,3% fata de luna corespunzatoare din anul 2007, cel mai dinamic sector fiind industria prelucratoare, potrivit datelor Institutului National de Statistica (INS). Comparativ cu luna iunie, preturile productiei industriale s-au majorat cu 1%.

Comparativ cu luna iulie 2007, cel mai dinamic sector a fost industria prelucratoare, in acest caz preturile urcand cu 23,2%. Cresteri de preturi sub nivelul inregistrat pe total se observa la industria extractiva (+16,0%) si energie electrica si termica, gaze si apa (+5,5%).

Pe marile grupe industriale majorari semnificative de preturi se remarca la produsele industriei bunurilor intermediare (+23,6%) si industriei energetice (+22,5%). Cresteri de preturi sub nivelul inregistrat pe total au avut produsele din industria bunurilor de uz curent (+17,1%), industria bunurilor de capital (+13,7%) si industria bunurilor de folosinta indelungata (+11,6%).

Fata de luna anterioara, preturile productiei industriale urcat cu 1,0%. Pe sectoare de activitate preturile produselor la energie electrica si termica, gaze si apa si cele din industria extractiva au inregistrat o crestere cu 2,7%, respectiv 2,1%, iar cele din industria prelucratoare o crestere cu 0,7%.

Pe marile grupe industriale cresteri de preturi peste nivelul inregistrat pe total au avut produsele din industria energetica (+1,5%) si industria bunurilor intermediare (+1,1%). Cresteri de preturi sub nivelul inregistrat pe total se constata la produsele din industria bunurilor de uz curent (+0,8%) si industria bunurilor de capital (+0,5%).

Scaderi de preturi s-au inregistrat la produsele din industria bunurilor de folosinta indelungata (-0,4%).