Cel mai mare producator de sucuri din lume, Coca-Cola, va plati aproximativ 2,5 miliarde de dolari pentru achizitionarea grupului chinez Huiyuan, cea mai mare preluare straina din China, intarindu-si cota de piata. Coca-Cola va plati 12,20 dolari din Hong Kong (HK$) pe fiecare actiune Huiyuan, triplu fata de valoarea acestora la ultima sedinta de tranzactionare, scrie Reuters.

Dupa efectuarea anuntului valoarea actiunilor grupului chinez a crescut cu 170%. Achizitia va transforma compania americana in cel mai mare distribuitor de sucuri din China. Reprezentantii Coca-Cola au declarat ca se asteapta ca mai mult de 80% din castigurile companiei in viitor sa provina de pe pietele non-americane, printre care si China, dupa ce anul trecut compania americana a vandut pe piata chineza cu 22% mai mult decat in 2006, pe fondul orientarii spre bauturile necarbogazoase.

Huiyuan este cea mai mare companie producatoare de sucuri naturale din China, detinand 10,3% din piata, urmata chiar de Coca-Cola cu 9,7%. Vanzarile de sucuri naturale in China au crescut cu 187% in perioada 2002 - 2007, pana la 10 miliarde de litri, pe cand vanzarile de bauturi carbogazoase au avansat cu 91%, la 4,5 miliarde de litri, scrie reuters.