Altria, compania mama a Philip Morris - cel mai mare producator de tigarete din SUA, a incheiat un acord pentru preluarea producatorului de tutun de mestecat UST, pentru aproximativ 10,3 miliarde de dolari, in numerar, potrivit unor persoane apropiate tranzactiei, citate de Wall Street Journal. Conform termenilor tranzactiei, ce ar putea fi anuntati luni, Altria va plati 70 de dolari pentru o actiune UST.

Compania Philip Morris USA, detinuta de Altria, controleaza in jur de 50% din piata americana, in vreme ce UST, care a inregistrat venituri de 1,95 miliarde de dolari in 2007, detine doua marci premium de tutun de mestecat.

Tranzactia va asigura Altria o pozitie importanta pe piata tutunului de mestecat, o zona in dezvoltare a pietei pe care grupul a intampinat dificultati in fata brandurilor renumite. Astfel, in luna ianuarie Altria a a retras un produs de pe piata si l-a inlocuit cu un altul, care in prezent este testat. Intentia Altria de a se reorienta catre produsele de tutun de mestecat vine intr-un context in care fumatorii cauta alternative la tigarete din cauza interzicerii fumatului in locurile publice.

Vanzarile de tigarete din Statele Unite au inregistrat un declin de 3-4% anual, in vreme ce vanzarile tutunului de mestecat au urcat cu 6-7%.

Altria, numita anterior Philip Morris Companies, este compania-mama a Philip Morris USA, John Middleton si Philip Morris Capital Corporation. De asemenea, grupul detine si 28,7% din titlurile producatorului de bere britanic SABMiller.

UST controleaza US Smokeless Tobacco Company si International Wine and Spirits Ltd., care detine unul dintre primii zece producatori americani de vinuri premium - Ste. Michelle Wine Estates.