IKEA a inchis fabrica de mobila pe care o detine in localitatea Siret si a concediat 481 de angajati, dupa ce actionariatul societatii a decis incetarea activitatii ca urmare a pierderilor inregistrate in ultimii ani, potrivit NewsIn. Grupul suedez va renunta si la investitia demarata anul trecut la Gura Humorului, estimata la 45 de milioane de euro.

In ultimii doi ani, Swedwood Siret a inregistrat pierderi de 38 milioane lei.

Directorul Inspectoratului Teritorial de Munca Suceava, Mihai Airinei, a declarat, luni, ca decizia de oprire a activitatii la fabrica Swedwood Siret a fost determinata, printre altele, de cresterea cu 50% a pretului materiei prime.

Airinei a spus ca reprezentantii concernului IKEA l-au informat ca fabrica de la Siret a falimentat din cauza investitiilor austriece de la Radauti, realizate de EGGER si Holzindustrie Schweighofer, care ar fi lasat fara materie prima fabrica Swedwood Siret.

Seful ITM Suceava a mai anuntat ca 481 din cei 528 de angajati ai societatii au fost concediati incepand de la 1 septembrie. Restul personalului va fi pastrat pentru paza, gestionarea bunurilor, a produselor existente in stoc si a utilajelor care vor fi valorificate in perioada urmatoare.

Fabrica Swedwood Siret a fost deschisa in anul 1999, concernul IKEA investind zece milioane de dolari in aceasta unitate. Activitatea Sewdwood Siret se baza pe producerea de mobilier greu din panouri de molid incleiat, productia fiind exportata in 21 de tari.