Ministerul de Interne al landului german Baden-Würtenberg a anuntat joi ca in urma controalelor efectuate in supermarketurile lantului LIDL de catre autoritatile germane privind protectia datelor personale, firma a fost amendata cu 1,46 milioane de euro. Potrivit "Suddeutsche Zeitung" controalele au avut loc in 12 landuri, in 30 de magazine LIDL unde au fost gasite peste 900 de camere de supraveghere.

Potrivit editiei online a cotidianului "Badische Zeitung", reprezentantii companei au declarat ca nu vor contesta aceasta decizie si ca vor plati amenda. In martie, lantul de supermarketuri LIDL, al doilea retailer cu discount din Germania, a fost acuzat ca isi spioneaza angajatii. Publicatia germana "Stern" a publicat atunci un raport confidential, potrivit caruia angajatii LIDL ar fi supravegheati continuu, chiar si la toaleta.

Lidl ar fi angajat o serie de detectivi care sa instaleze camere de supraveghere in mai multe magazine din Germania, pentru a-si supraveghea angajatii atat in timpul programului cat si in pauza de lucru.

Publicatia a anuntat ca a primit rapoarte de sute de pagini in care erau descrise amanuntit activitatile angajatilor Lidl. In raport apar informatii precum momentul cand acestia plecau de la serviciu, numele persoanelor cu care acestia vorbeau la telefon si chiar frecventa cu care angajatii utilizau toaleta.

Dupa declansarea scandalului compania a recunoscut si si-a prezentat scuze atat angajatilor cat si cumparatorilor. Cu toate acestea presa germana scrie ca scandalul a afectat dramatic vanzarile lantului de supermarketuri, cumparatorii evitand din ce in ce mai mult sa isi faca cumparaturile acolo.