Companiile Aero Vodochody din Cehia si Marcovici Capital din Israel au depus oferte pentru preluarea fabricii de avioane IAR Ghimbav, se arata intr-un comunicat al Autoritatii pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS). In perioada urmatoarea AVAS va analiza ofertele depuse de cei doi ofertanti si va cere imbunatatirea acestora pentru stabilirea castigatorului.

Aero Vodochody Cehia se afla in prezent in negocieri foarte avansate cu AVAS pentru preluarea Avioane Craiova, companie pentru care a depus o oferta de peste 16 milioane de euro.

Pentru preluarea IAR Ghimbav si-au mai exprimat interesul companiile Eurocopter Franta, Rups Brazi, UTI Systems Bucuresti, Grivco Bucuresti si RO Mike Trade Bucuresti, care nu au depus insa oferte de preluare.

Procesul de privatizare a IAR Ghimbav a fost reluat in data de 21 aprilie 2008, dupã ce procedura de privatizare demaratã in 2006 nu s-a finalizat.

Privatizarea producatorului de avioane se va realiza prin metoda negociere pe baza de oferte finale, imbunatatite si irevocabile. In evaluarea ofertelor depuse de investitori, 95% din punctajul final este reprezentat de pretul pe pachetul de actiuni si 5% de investitiile pentru dezvoltare.

O conditie obligatorie pentru participarea la negociere este planul de afaceri pe cinci ani al investitorului, care trebuie sa contina sursele de finantare si planul de dezvoltare a productiei de aparare, oportunitatea incheierii tranzactiei fiind decisa de AVAS.

Autoritatea romana a inclus in contractul de vanzare-cumparare clauze obligatorii si nenegociabile privind industria de aparare si a celorlalte acte normative referitoare la pregatirea economiei nationale si a teritoriului pentru aparare.

IAR Ghimbav are ca activitate principala constructia si repararea de aeronave si nave. Pe langa AVAS, ceilalti actionari ai societatii sunt Ministerul Muncii si Solidaritatii Sociale, cu 7,35% din capitalul social, SIF Transilvania, cu 4,57%, alte persoane fizice (17,25%) si juridice (5,98%).