Actiunile asiguratorului american AIG au cazut drastic marti, pe bursa din New York, cu 58,40%, pana la nivelul de 1,98 dolari, dupa ce principalele agentii de evaluare - Standard&Poor's, Moody's si Fitch - au degradat ratingul datoriei companiei, anunta AFP.

Actiunile AIG au pierdut 89% de joi seara si 97% de la inceputul anului.

AIG va trebui sa atraga sume considerabile pentru a-si derula in continuare contractele, in conditiile in care buna reputatie nu mai este suficienta acum.

"Daca nu vor reusi sa stranga acesti bani, vor trebui sa-si depuna, probabil, bilantul, pentru a se proteja de creditori. Nu au alta alegere", a estimat analistul Marc Pado, de la Cantor Fitzgerald.

AIG este solvabila, sustine fostul presedinte al companiei

Fostul presedinte al AIG, Hank Greenberg, a pledat marti pentru identificarea unei solutii, publice sau private.

Daca "AIG nu obtine creditele, fie din sectorul privat, fie de la Fed Reserve si daca agentiile de rating nu ii lasa niciun spatiu de manevra atunci nu exista alternativa la faliment si acest lucru ar reprezenta un dezastru", a spus el.

"AIG nu este insolvabil, ci are probleme de lichiditate", a apreciat Greenberg, pledand pentru acordarea unui ragaz, in care societatea sa poata strange fondurile necesare si sa-si vanda activele in conditii bune.

Daca Fed va interveni, "acesta nu ar fi un cadou, nu ar fi o actiune de salvare, deoarece compania este solvabila", a mai spus Greenberg.

AIG are 74 de milioane de clienti in intreaga lume, in mare parte americani, care vor ramane fara nicio asigurare in caz de faliment. Compania are 116.000 de angajati in 130 de tari.