Producatorul ceh de medicamente Zentiva a acceptat oferta imbunatatita de preluare inaintata de grupul francez Sanofi-Aventis, care evalueaza compania la 1,8 miliarde de euro, potrivit Reuters. Sanofi a anuntat ca a inaintat o oferta de 1.150 coroane cehe (48,14 euro) pentru o actiune a companiei cehe, in vreme ce oferta precedenta, ce a fost refuzata de Zentiva, era de 1.050 coroane cehe (43,96 euro).

Noua oferta este cu aproximativ 6% mai mare decat pretul de inchidere de vineri al titlurilor Zentiva, de 1.085 coroane cehe.

Zentia a fost in centrul unei preluari competitive incepand cu luna mai, cand al doilea mare actionar al producatorului de medicamente, grupul financiar PPF, a oferit 950 coroane pe o actiune. Sanofi-Aventis, cel mai mare actionar al companiei, a lansat in iulie propria sa oferta, care s-a ridicat la 1.050 coroene cehe.

Oferta este conditionata de obtinerea pachetului majoritar de actiuni si de obtinerea avizelor de la autoritatile de concurenta din statele unde Zentiva opereaza. Pana in prezent, Sanofi a obtinut avize favorabile de la autoritatile din Rusia si Ucraina si asteapta deciziile autoritatilor de concurenta din Uniunea Europeana si Turcia.

Achizitia Zentiva va consolida pozitia companiei franceze in domeniul productiei de medicamente generaliste, sector ce a fost evitat anterior de marile companii farmaceutice, insa primeste din ce in ce mai multa atentie, ca o modalitate de a intra pe pietele emergente.

Zentiva opereaza in Europa Centrala si de Est, cele mai mari piete fiind cele din Cehia, Romania si Turcia. In Romania, compania ceha controleaza producatorul farmaceutic Sicomed.