Grupul francez de electricitate Electricite de France (EDF) va cumpara British Energy, pentru 12,5 miliarde de lire sterline (23 miliarde de dolari), aceasta reprezentand intoarcerea Marii Britanii catre energia nucleara, dupa ce a fost neglijata cateva decenii, transmite Bloomberg. Grupul British Energy este detinut in proportie de 35% de guvernul britanic, care va incasa in urma acestei tranzactii aproximativ patru miliarde de lire sterline.

EDF va plati 774 pence pentru o actiune a celui mai mare producator de energie britanic, se arata intr-un comunicat al companiei. Aceasta oferta este mai mare decat cea anterioara, de 765 pence pe actiune, care a fost respinsa la inceputul lunii august de unii dintre actionarii British Energy.

In urma acestei tranzactii, grupul francez va prelua opt centrale nucleare in Marea Britanie, unde planuieste sa mai construiasca patru noi reactoare nucleare. Preluarea British Energy de catre Electricite de France, ale carei 58 de reactoare nucleare produc 77% din necesarul de electricitate al Frantei, vine intr-o perioada in care primul ministru britanic Gordon Brown incearca sa reduca dependenta tarii sale de energia din import.

Actiunile British Energy urcau cu 6,6% la Bursa din Londra la ora locala 11:45, iar cele ale EDF cresteau cu 3,9% pe piata pariziana.