Compania britanica Cadbury a retras de pe piata 11 tipuri de ciocolata produse in China, ca masura de precautie in contextul scandalului privind laptele contaminat, informeaza CNN. Incepand de sambata, si UE a interzis importurile, din China, ale unor produse continand lapte praf. Decizia Comisiei Europene a fost publicata in Jurnalul Oficial al Uniunii Europene si are efect imediat.

Anuntul privind retragerea produselor Cadbury a fost facut de catre guvernul de la Hong Kong. Potrivit informatiilor, Cadbury Asia Pacific a afirmat ca produsele din ciocolata au fost realizate in fabrica din Beijing a companiei.

CNN precizeaza ca nu au fost oferite detalii daca respectivele produse au fost contaminate cu melamina.

Chestionata de HotNews.ro, Cadbury Romania a precizat urmatoarele:

"Cadbury Romania este constienta de raportarile mass media privind problema contaminarii cu melamina din China. Cele trei fabrici din China de unde ne aprovizionam cu materia prima de origine lactata au fost testate de Guvern si nu au fost gasite urme de malemina. Cadbury Romania confirma de asemenea ca ingredientele de origine lactata provenind din China nu sunt folosite in produsele fabricate in afara acestei tari, deci nici in produsele fabricate in Romania."

La randul sau, Mars Romania a trimis urmatorul comunicat:

"Mars Europe nu foloseste lapte praf sau ingrediente din China si in special de la compania Sanlu. Mars doreste sa isi asigure consumatorii si clientii ca produsele Mars precum M&Ms®, Snickers® sau Mars® sunt perfect sigure pentru consum. Siguranta produselor alimentare este de maxima importanta pentru Mars, astfel ca acordam o mare atentie evenimentelor recente care au afectat industria produselor lactate din China. Mars Europe nu foloseste pentru nici unul din produsele sale lapte praf sau alte ingrediente de provenienta chineza de la companiile ale caror produse lactate au fost contaminate cu melamina. Mars se angajeaza sa respecte cele mai inalte standarde de calitate si siguranta. Toate produsele Mars sunt fabricate si testate pe baza unui set strict de proceduri interne, bazat pe standarde internationale recunoscute. Nici unul dintre produsele noastre din ciocolata sau snack food fabricate in Europa nu contine ingrediente lactate contaminate cu melamina".

Controale si in SUA

In acest timp, doua companii alimentare au anuntat ca ancheteaza plangerile Agentiei indoneziene pentru Controlul Alimentelor si Medicamentelor potrivit carora o descoperit urme de melamina in produsele Oreo, M&M si Snickers importate din China.

Kraft Foods Inc. si Mars Inc au declarat ca vor retrage produsele de pe piata si vor ancheta cazul, adaugand insa ca testele realizate in alte state asiatice nu au relevat urme de melamina industriala.

Circa 53.000 de copii au primit ingrijiri medicale in China in urma consumarii de lapte continand melamina, un produs chimic folosit in fabricarea adezivilor sau a rasinilor. Patru copii au murit.

Produsul chimic aflat la originea a doua dintre aceste decese si a imbolnavirii a sute de alti copii a fost detectat la 69 de marci diferite de lapte praf, produse de 22 de companii. Fermierii sau intermediarii care furnizau lapte pentru industria alimentara sunt banuiti ca l-ar fi diluat cu apa si apoi, pentru ca nivelul de proteina sa apara mai mare decat era de fapt, ar fi adaugat melamina.

UE a interzis unele importuri din China

Sambata, UE a anuntat ca a interzis importurile din China ale unor produse continand lapte praf. Decizia Comisiei Europene a fost publicata in Jurnalul Oficial al Uniunii Europene si are efect imediat.

Potrivit reglementarii, este interzis importul in UE al tuturor "produselor compuse continand lapte sau produse lactate originare sau expediate din China si destinate in special alimentatiei sugarilor si a copiilor de varste mici".

In plus, UE introduce controale sistematice pentru toate produsele importate din China care contin produse lactate in proportie mai mare de 15%, precum si pentru toate loturile de produse al caror continut de produse lactate nu poate fi stabilit. Poate fi vorba, de pilda, despre ciocolata, diverse dulciuri sau biscuiti. "Loturile vor fi retinute pana la aflarea rezultatelor analizelor de laborator", precizeaza Comisia.