Santierului Naval Mangalia si Lurssen Lar Investment au incheiat miercuri un contract de asociere, compania germana urmand sa investeasca 10,5 milioane euro in urmatorii trei ani in aceasta societate, se arata intr-un comunicat al Autoritatii pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS). Jumatate din suma care urmeaza a fi investita va reprezenta capitalul de lucru al societatii.

"Asocierea dintre Santierul Naval Mangalia si Lurssen Lar Investment GmbH Germania a fost ultima etapa prevazuta in Programul de restructurare a societatii, aprobat de Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului pe anul 2008, si constituie cea mai buna solutie pentru revitalizarea acesteia, a declarat Teodor Atanasiu, presedintele AVAS, intr-un mesaj adresat presedintelui companiei germane, Friedrich Lurssen.

Durata contractului este de 36 de luni de la data intrarii in vigoare si poate fi prelungita prin consimtamantul partilor.

Santierul Naval Mangalia a fost scos la privatizare de patru ori, insa nu s-a finalizat cu semnarea unui contract de privatizare. AVAS, in calitate de actionar majoritar, a hotarat astfel aplicarea unui program de restructurare pentru companie. Acest program prevede, printre altele, asocierea cu un partener, masura necesara pentru asigurarea de comenzi la nivelul capacitatii, retehnologizare si finantarea activitatii de constructii de nave in continuare, pentru asigurarea salariilor angajatilor si, totodata, pentru protejarea patrimoniului productiei de aparare.

Compania detine active in valoare de 9,69 milioane euro, ce vor ramane pe toata durata asocierii in proprietatea sa.

Santierul Naval Mangalia desfasoara activitati in domeniul reparatiei si constructiei de nave civile si militare.