Salariul mediu net a scazut in luna august cu 2,4% comparativ cu luna anterioara, la 1.277 lei, datorita acordarii de prime mai mici, insa a urcat cu 24% fata de august 2007, potrivit datelor Institutului National de Statistica (INS). Cele mai mari salarii le-au castigat cei care lucreaza in domeniul transporturilor aeriene, in vreme ce cele mai mici salarii s-au inregistrat in fabricarea articolelor de imbracaminte.

"In majoritatea activitatilor economice s-au inregistrat scaderi ale castigului salarial mediu net, determinate, in principal de acordarea de prime (inclusiv a primelor de vacanta) mai mici fata de luna precedenta si de nerealizarile de productie", arata INS.

Astfel, in industria mijloacelor de transport rutier salariile s-au diminuat cu 16,3%, iar in fabricarea produselor din tutun, activitati de posta si curier, administratie publica si edituri, poligrafie si reproducerea inregistrarilor pe suporti scaderile au fost cuprinse intre 9% si 11%.

Pe de alta parte, industria miniera si industria de echipamente pentru radio, televiziune si comunicatii castigurile s-au majorat cu 4-6%, iar in extractia hidrocarburilor si servicii anexe, activitati anexe si auxiliare de transport si industria metalurgica cresterile au fost cuprinse intre 1% si 3%.

Valorile cele mai mari ale castigului salarial mediu nominal net s-au inregistrat in activitatile de transporturi aeriene (3.188 lei), iar cele mai mici in fabricarea articolelor de imbracaminte (731 lei).