Criza financiara si recesiunea care afecteaza Spania determina companiile spaniole sa caute noi piete si oportunitati pentru a rezista pe piata. Cum Spania este cel de-al treilea exportator mondial de capital, iar Romania a devenit, odata cu aderarea la UE, o piata atractiva, se asteapta ca institutiile financiar-bancare spaniole sa se indrepte spre piata romaneasca. Totusi, investitorii spanioli s-au plans de lipsa de forta calificata de munca, politica salariala din Romania si lipsa de transparenta a procesului legislativ.

Spania se confrunta cu probleme economice de o anvergura mai mare decat cea anticipata, a recunoscut directorul reprezentantei economice si comerciale a Ambasadei Spaniei la Bucuresti, Rosa Sanchez Yebra Alonso, insa asta nu va impiedica firmele spaniole sa investeasca in continuare in Romania.

Ele trebuie sa caute noi oportunitati, noi piete si atunci, in cautarea lor, Romania este o optiune. "Nu exista o scadere a activitatii companiilor spaniole in Romania, dimpotriva", asigura reprezentanta Spaniei.

O viitoare piata de mare interes este cea financiara, in ciuda crizei internationale. Spania este - dupa SUA si Franta - al treilea exportator de capital, dar prezenta pe piata romanesca este foarte scazuta. investitiile in acest domeniu s-au concentrat spre America Latina, Europa, SUA si Asia. Care sunt insa motivele dezinteresului pentru Romania de pana acum?

"Noi suntem exportatori net de capital din 1997, deci de foarte curand", a fost prima explicatie a Rosei Sanchez Yebra Alonso. "Investitorii spanioli, bancile spaniole s-au concentrat natural pe piata Americii Latine si mai apoi pe pietele din Uniunea Europeana. Romania nu a fost o piata-cheie pana la aderarea la UE. Insa dupa aderare a devenit a doua mare piata din statele central si est europene", a spus ea.

In privinta investitiilor in alte domenii, Spania ocupa locul cinci intre investitorii ultimilor patru ani. Volumul investitiilor este de 600 de milioane de euro, iar domeniile predilecte au fost imobiliar, constructii, industria chimica.

Pe de alta parte, Sanchez Yebra Alonso a spus ca prezenta scazuta pe piata din Romania, cel putin in domeniul infrastructurii - in care Spania are o expertiza - a fost faptul ca pana acum nu au existat mari proiecte. "Pe masura ce administratia se va obisnui cu administrarea fondurilor structurale si vor aparea si proiectele majore, firmele spaniole vor fi tot mai prezente la licitatii", a spus directorul spaniol.

Administratia si sectorul privat - determinante ca Romania sa beneficieze de fondurile europene

Reprezentantii diplomatici spanioli - atat Rosa Sanchez Yebra Alonso, cat si ambasardorul Juan Pablo Garcia Berdoy - vad in fondurile structurale o mare oportunitate pentru dezvoltarea Romaniei si au facut o comparatie cu situatia din Spania de acum 20 de ani. Ei au remarcat ca pentru Spania volumul acestora nu a fost atat de mare cat este acum pentru Romania.

"Cand am aderat noi nu erau politici structurale in Europa, conceptul a fost introdus ulterior. Acum trenul merge la viteza maxima", a spus ambasadorul.

Asta insa nu este totul, a subliniat directorul reprezentantei economice si comerciale. "Administratia publica este foarte importanta. Elementul ce diferentiaza Romania de Spania de acum 20 de ani este ca noi aveam un model administrativ foarte eficient, aveam oameni competenti, profesionisti in administratie", a spus aceasta.

Pe de alta parte, un rol foarte important ii revine si sectorului privat, care "trebuie sa prezinte proiecte, sa fie competent si competitiv". "La vremea aceea (n.r. a aderarii la UE) marile proiecte au fost dezvoltate de multinationale franceze si germane, pentru ca firmele spaniole nu aveau expertiza necesara", isi aminteste Sanchez Yebra Alonso.

Investitorii spanioli in Romania se confrunta cu lipsa calificarii fortei de munca, politica salariala si lipsa transparentei legislative

Lipsa unei forte calificate de munca si a transparentei legislative - probleme semnalate de investitorii germani, potrivit unui interviu acordat HotNews.ro de atasatul economic al Ambasadei Germaniei - au fost semnalate si de spanioli.

Directorul reprezentantei economice a Ambasadei Spaniei vorbeste despre ele si despre politica salariala descurajanta din Romania.

"Lipsa fortei de munca este o problema pentru toti. Companiile spaniole gasesc cu greu muncitori calificati si le este greu mai apoi sa ii pastreze in companie, pentru ca ei se muta foarte usor atunci cand primesc un salariu cu putin mai mare. Firmele cheltuiesc resurse pentru pregatirea angajatilor, care apoi le pleaca", a spus Rosa Sanchez.

O alta problema semnalata este politica salariala. Companiile spaniole au fost surprinse de faptul ca salariile cresc o data la sase luni, spune reprezentantul spaniol, in timp ce in Spania are loc o singura crestere salariala pe an, care tine cont de o serie de parametri. "Politica salariala din Romania nu ii impulsioneaza pe angajati sa fie mai productivi, pentru ca stiu ca oricum, chiar daca fac un efort mai mare sau mai mic, salariile vor creste in sase luni. Asta trebuie sa se schimbe. Politica salariala trebuie sa fie mai eficienta si mai productiva", a spus Sanchez.

Nu in ultimul rand, investitorii sunt nemultumiti de desfasurarea procesului legislativ. "In general, cand Guvernul vrea sa schimbe o lege cu impact economic, se consulta cu toate partile asupra carora legea ar putea avea un impact si sunt intrebate ce cred despre oportunitatea ei. Nu am vazut acest proces in Romania, oamenii se trezesc ca a fost adoptata o lege care le afecteaza business-ul", a spus Rosa Sanchez Yebra Alonso.

O mai mare transparenta in procesul legislativ si o consultare a investitorilor, in conditiile in care, fireste, guvernul urmareste interesul national, este dorinta investitorilor spanioli.